Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καταιγίδα» 200.000 φορολογικών ελέγχων το 2019 σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας

tags :
«Καταιγίδα» 200.000 φορολογικών ελέγχων το 2019 σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας
«Καταιγίδα» 200.000 φορολογικών ελέγχων το 2019 σε όλο το φάσμα της οικονομίας
Σε ένα νέο μπαράζ φορολογικών ελέγχων που θα καλύψουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας πρόκειται να επιδοθεί και το 2019 η φορολογική διοίκηση σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 
Την ίδια στιγμή  φορολογούμενους με χρέη από 1 έως 300.000 ευρώ θα «σημαδεύουν»  τα δύο νέα κέντρα είσπραξης οφειλών που θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η ΑΑΔΕ αφαιρεί από τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ την αρμοδιότητα για το κυνήγι των 4 εκατομμυρίων μικρών οφειλετών (χρωστούν όλοι μαζί 28,5 δισ. ευρώ) και τη μεταφέρει στα ειδικά κέντρα είσπραξης τα οποία δημιουργεί.
Αυτά θα λειτουργούν με το ίδιο σύστημα που εφαρμόζει σήμερα η Ειδική Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), η οποία δημιουργήθηκε στην καρδιά των μνημονιακών χρόνων για οφειλέτες με χρέη προς την εφορία από 300.000 έως και 9 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ κυκλώνει τους οφειλέτες, ανεξάρτητα του ύψους της οφειλής.
Αλλωστε τα έσοδα της ΕΜΕΙΣ από τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν 75,5 δισ. από τα 104 δισ. ευρώ, θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς για το σύνολο του 2018 δεν ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.
Με τα εισπρακτικά αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα, η Ανεξάρτητη Αρχή συγκεντρώνει όλες τις υποθέσεις και τις πληροφορίες που αφορούν μικροοφειλέτες στις δυο νέες μεγάλες Μονάδες Είσπραξης, για να μεγιστοποιήσει τις πιέσεις και την είσπραξη.
Την ίδια στιγμή, 25.000, πλήρεις και μερικούς, φορολογικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσουν συνολικά το 2019 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι είναι αυξημένοι περίπου κατά 7.500 σε σχέση με το 2018 και θα επικεντρωθούν στις φρέσκες υποθέσεις οι οποίες μπορούν να φέρουν και τα περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, δίνει εντολή:
- Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, δηλαδή από τις 25.000 υποθέσεις, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας 5ετίας.
- Ποσοστό 75% των προηγούμενων υποθέσεων θα αφορά ελέγχους της τελευταίας 3ετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπει τη διενέργεια πάνω από 200.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί θα γίνουν με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis), ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η διασύνδεση του Τaxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
Στόχος είναι η άντληση στοιχείων για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων.
Στο μάτι των ελεγκτών θα βρεθούν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογουμένων με ύποπτη δραστηριότητα και με δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων ή τόκων.
Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων φορολογουμένων οι οποίοι δεν είναι ύποπτοι, αλλά επιλέγονται τυχαία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης