Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η αυλαία στις Πρέσπες άνοιξε διάπλατα τα σχέδια προς τις κάλπες στην Ελλάδα

Η αυλαία στις Πρέσπες άνοιξε διάπλατα τα σχέδια προς τις κάλπες στην Ελλάδα
Στη ΝΔ προετοιμάζονται για εθνικές κάλπες τον Μάιο 2019
Η ακραία αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή το  βράδυ ανάμεσα στους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο έδωσε τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο δρόμο που οδηγεί στις κάλπες.
Έχουμε μπει ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, ακόμη περισσότερο μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ την Παρασκευή το βράδυ και στην μεν κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχουν δύο διαφορετικές εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών.
Στη δε ΝΔ προετοιμάζονται για εθνικές κάλπες τον Μάιο με την πεποίθηση ότι η δυναμική των πραγμάτων θα υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει και εθνικές εκτός από τις βέβαιες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές στις οποίες έτσι κι αλλιώς θα υποστεί συντριπτική ήττα.   
Το ζητούμενο είναι ποια εισήγηση θα επιλέξει να υιοθετήσει η κυβέρνηση για τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών καθώς επίσης και σε ποιο ταμπλό θα κονταροχτυπηθούν κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την προσφυγή στις κάλπες.
Με τη συζήτηση και ψηφοφορία για το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κλείνει το κεφάλαιο Πρέσπες για την κυβέρνηση. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν πειστεί ότι η μάχη θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας.
Εκεί θα κριθούν όλα γι αυτό και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεδιπλώνει μια σειρά από τα εναπομείναντα θετικά μέτρα.
Τις 120 δόσεις τα κόκκινα δάνεια και το επίδομα ενοικίου.
Όποιος πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το αύριο τότε αυτός θα κερδίσει τις εκλογές κατά την κυβερνητική εκτίμηση.
Άλλες εισηγήσεις μιλούν για κάλπες τον Μάιο άλλες για την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Και αυτό αποτυπώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις.
Μια και η κυβέρνηση ποντάρει στον τομέα της οικονομίας είναι προφανές ότι και η ΝΔ θα κινηθεί έντονα σε αυτόν τον προεκλογικό ρυθμό.
Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει πολύ μεγάλη αντιπαράθεση από την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ του πιθανού επόμενου προέδρου της Κομισιόν ο οποίος μίλησε για τον περιορισμό των πλεονασμάτων.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάνε χέρι - χέρι.
Υπενθυμίζουν ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν αυτές που συμφώνησαν και αποδέχτηκαν υψηλότερα πλεονάσματα από αυτά που τελικά με διαπραγμάτευση πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση και τώρα θεωρούν ότι ο κ. Βέμπερ προσπαθεί να δώσει ένα προεκλογικό δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκλογικός συναγερμός έχει σημάνει στη ΝΔ

Στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός εδώ και  εβδομάδες καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα ταυτόχρονης διενέργειας εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών στα τέλη Μαΐου
Στη ΝΔ εκτιμούν πως η κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζουν κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα μακροημερεύσει.
Διατυπώνουν δε την απορία πως μπορεί αυτή η σύνθεση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας να φτάσει μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.
Το επόμενο διάστημα οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτηθούν έντονα από το πολύ σφιχτό πρόγραμμα περιοδειών που θα πραγματοποιήσει.
Σήμερα βρίσκεται στα Γιαννιτσά, αύριο θα επισκεφτεί την Κοζάνη ενώ η επόμενη περιοδεία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στη Θράκη.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν, σε πρώτη φάση, οι νέες υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο της ευρωβουλής.
Σε ότι αφορά την στρατηγική του κόμματος ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων είναι σαφές πως στη ΝΔ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο τερέν της οικονομίας ενώ επιστρατεύσουν διλήμματα όπως, ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα;
Ποιος μπορεί να φέρει νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Αναφορικά με τη συζήτηση περί πρωτογενών πλεονασμάτων στη ΝΔ εκφράζουν απορία για τον πανικό που έχει καταλάβει όπως υπογραμμίζουν, το Μέγαρο Μαξίμου ενώ θεωρούν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ναρκοθετήσει την επόμενη μέρα και διερωτώνται: Είναι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου υπέρ της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ή όχι;

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης