Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικό «στοίχημα» οι ευρωεκλογές (26/5) για τον Macron αλλά οι δυσκολίες είναι μεγάλες

Σημαντικό «στοίχημα» οι ευρωεκλογές (26/5) για τον Macron αλλά οι δυσκολίες είναι μεγάλες
Ο Macron ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας το 2017 υποσχόμενος να επαναπροσδιορίσει την ΕΕ ως παγκόσμια γεωπολιτική  δύναμη
Την πληγείσα εικόνα του προσπαθεί να αποκαταστήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ο οποίος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ιταλία, «απαξιώνεται» από τη νεότερη πολιτική γενιά της Γερμανίας και αμφισβητείται έντονα από τους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία.
Τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές (26/5), ο Macron εντείνει την εκστρατεία του για να ενισχύσει τη θέση του μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα γεμάτο από προβλήματα, σημειώνει το Bloomberg.
Επίσης έχει θέσει ως στόχο του να αποτρέψει έναν θρίαμβο των εθνικιστών στις Ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται στη χειρότερη διπλωματική διαμάχη με την Ιταλία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ την ίδια στιγμή επεδίωξε περιορισμούς στην ανάπτυξη του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία που υποστηρίζεται από τη Merkel.
«Ο λόγος που ο Macron βρίσκεται σε μια κατάσταση έντασης σε μια σειρά θεμάτων είναι ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές πλησιάζουν», δήλωσε ο Manuel Lafont Rapnouil, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Παρισιού.
Οι σχέσεις με την Ιταλία επιδεινώθηκαν ραγδαία την Πέμπτη (7/2/2019) όταν η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Ρώμη, κάνοντας λόγο για εμπλοκή της Ρώμης στις εγχώριες υποθέσεις της.
Αιτιολογώντας την απόφασή της η Γαλλία «έδειξε» τη συνάντηση του Ιταλού αντιπροέδρου Luigi Di Maio με στελέχη των κίτρινων γιλέκων.
Την ίδια ημέρα, η Γαλλία αγνόησε τις γερμανικές επιδιώξεις επιμένοντας στην εποπτεία της Nord Stream 2 από την ΕΕ.
«Με τους Ιταλούς έπρεπε να φερθούμε σκληρά, με τη Γερμανία έπρεπε να καταστήσουμε πιο σαφή τα πράγματα», είπε ένας σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο Macron ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας το 2017 υποσχόμενος να επαναπροσδιορίσει την ΕΕ ως παγκόσμια γεωπολιτική  δύναμη.
Στη συνέχεια όμως, οι εκλογές τον Μάρτιο του 2018 στην Ιταλία, ανέδειξε μία συμμαχική και μη φιλική προς αυτόν κυβέρνηση.
Η Merkel δέχεται πίεση  από την άνοδο του γερμανικού κόμματος κατά της μετανάστευσης (AfD) και έχει ανακοινώσει, πως δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία στην καγκελαρία ενώ παραιτήθηκε από την ηγεσία του CDU.
Την ίδια ώρα οι διάδοχοι της Merkel δεν δείχνουν να συμμερίζονται την φιλοδοξία του Macron για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Επίσης οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού.
Η έκκληση της Γαλλίας για προληπτική δράση κατά του πολιτικού φαινομένου, δεν εισακούεται στη Γερμανία.
Η Γερμανία δυσφόρησε από την επιμονή της Γαλλίας ότι ο Nord Stream 2 θα πρέπει να υπόκειται στην εποπτεία της ΕΕ, αλλά οι Γάλλοι αξιωματούχοι λένε πως η κυβέρνηση στο Βερολίνο γνώριζε τη θέση τους.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 1.200 χιλιομέτρων προκάλεσε μια γεωπολιτική μάχη εντός της ΕΕ και στον Ατλαντικό, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επιφυλακτικές έναντι της Ρωσίας και τις ΗΠΑ να αντιτίθενται.
Η σχέση του Macron με τη Merkel «έχει γίνει πιο ρεαλιστική», δήλωσε ο Stefan Seidendorf, αναπληρωτής επικεφαλής στο Γερμανό-Γαλλικό Ινστιτούτο στο Ludwigsburg της Γερμανίας.
«Αλλά δεν πιστεύω ότι οι διαφορετικές απόψεις για τον αγωγό φυσικού αερίου θα πλήξουν τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις, οι οποίες παραμένουν πολύ καλές και σταθερές», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι νέοι ηγέτες της χριστιανοδημοκρατικής ένωσης (CDU) της Merkel έχουν απομακρυνθεί από τον Macron και τα σχέδιά του για το ευρώ, ειδικά αφού ανακοίνωσε 10 δισεκατομμύρια φορολογικών περικοπών και πρόσθετων δαπανών το Δεκέμβριο του 2018 για να καθησυχάσει τους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα.
Αυτή η δαπάνη θα ωθήσει το έλλειμμα της Γαλλίας το επόμενο έτος πάνω από τα όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ και το οποίο είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία.
Το CDU αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει στο σχέδιο του Macron για τη διαμόρφωση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τέλος, έντονα αμφισβητείται στη Γαλλία το σχέδιο για την επίλυση της κρίσης των κίτρινων γιλέκων μέσω ενός εθνικού διαλόγου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης