Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα ζητούν οι ΗΠΑ - Στον ΟΗΕ το σχέδιο

Την προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα ζητούν οι ΗΠΑ - Στον ΟΗΕ το σχέδιο
Ακόμη ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός ανακοίνωσε ότι τάσσεται στο πλευρό του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού πρόεδρου της Βενεζουέλας, Juan Guaido
Ένα σχέδιο απόφασης για τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να διευκολύνει τη χορήγηση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να δεσμευθεί ότι θα οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, πρότειναν οι ΗΠΑ στους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, το σχέδιο απόφασης για τη Βενεζουέλα των ΗΠΑ, αντίγραφο του οποίου περιήλθε  το Σάββατο 9/2 στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου,  συναντά την αντίσταση της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Το εν λόγω σχέδιο απόφασης εκφράζει «πλήρη υποστήριξη» στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, τον «μοναδικό θεσμό που έχει εκλεγεί δημοκρατικά στη Βενεζουέλα» και τονίζοντας τη «βαθιά ανησυχία μπροστά στη βία και την καταφυγή στη δυσανάλογη ισχύ από μέρους των μονάδων ασφαλείας της Βενεζουέλας εναντίον ειρηνικών και άοπλων διαδηλωτών», την καλεί να ξεκινήσει «μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές».
Επιπλέον, το σχέδιο απόφασης ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, A. Guterres, να προσφέρει τις «καλές του υπηρεσίες»  προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί μια εκλογική διαδικασία με αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να μην σημειωθεί «επιπρόσθετη επιδείνωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης και να «διευκολυνθεί η πρόσβαση και η διανομή βοήθειας για όλους όσοι την έχουν ανάγκη»,.
 Πάντως, από την Ουάσινγκτον δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία για να μπει σε ψηφοφορία το εν λόγω κείμενο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, ενώ σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή σε περίπτωση που γίνει τέτοια ψηφοφορία, η Ρωσία που βρίσκεται στο πλευρό του  Ν. Maduro, πρόεδρο της Βενεζουέλας που καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αποπειρώνται ένα «πραξικόπημα» στη χώρα του,  θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.
Σημειώνεται ότι η Μόσχα την Παρασκευή 8/2, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  πρότεινε στους 14 εταίρους της ένα «εναλλακτικό» κείμενο που δεν περιέχει καμία πρόταση για την «έξοδο από την κρίση», κατά την εκτίμηση ενός διπλωμάτη.
Ωστόσο, όπως εκτίμησε ένας  δεύτερος διπλωμάτης, σε περίπτωση που τεθεί ψηφοφορία το εν λόγω σχέδιο απόφασης, που καταγγέλλει την «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις 9 ψήφους που είναι απαιτούνται για να εγκριθεί, εφόσον δεν θα ασκηθεί βέτο.
Πάντως, ήδη  στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, εστάλη  ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, όμως ο πρόεδρος Ν. Maduro ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να μπει στη χώρα του και έτσι, ο στρατός μπλόκαρε την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων.
Ωστόσο, ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, Juan Guaido, δηλώνει αποφασισμένος να ανοίξει τις διόδους για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.
Μάλιστα, ο Juan Guaido γνωστοποίησε ότι τα σχετικά του σχέδια θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα και κάλεσε τους πολίτες που μπορούν να εργαστούν ως εθελοντές για τη διανομή της βοήθειας.
Στο μεταξύ, ακόμη ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός ανακοίνωσε ότι τάσσεται στο πλευρό του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού πρόεδρου της Βενεζουέλας Juan Guaido και μάλιστα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έκανε γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει πια την εξουσία του Ν. Maduro, καλώντας τον στρατό να επιτρέψει την είσοδο της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Juan Guaido έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας πάνω από 40 χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης