Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλος η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» στην Τσεχία - Αραχωβίτης: Θα γίνουν τα πάντα για να προσταστευτεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων

Τέλος η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» στην Τσεχία - Αραχωβίτης: Θα γίνουν τα πάντα για να προσταστευτεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων
Tο 2016  η Τσεχία θέσπισε νόμο που επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι»
Τέλος η χρήση του όρου "ελληνικό γιαούρτι" για την Τσεχία, η οποία κατέθεσε σχετική  τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με αυτή την ονομασία.
Πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων V. Andriukaitis, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη.
Μάλιστα, την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ενώ ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν».
Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, «το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» και θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».
Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων V. Andriukaitis υπήρξε υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη και όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον τότε, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου «η ονομασία "ελληνικό γιαούρτι" είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη ξεκίνησε το 2016, έτος κατά το οποίο η Τσεχία θέσπισε νόμο που επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι».
Έτσι , οι επόμενες κινήσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης, είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)», ενώ σε όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».
Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης