Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα – Zaev για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών 15-17 Φεβρουαρίου

Συνάντηση  Τσίπρα – Zaev για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών 15-17 Φεβρουαρίου
Οι δύο πρωθυπουργοί επί γερμανικού εδάφους  θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν την επόμενη μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών
Συνάντηση την επόμενη Παρασκευή (15/2) ή Σάββατο (16/2) αναμένεται να έχουν σύμφωνα με πληροφορίες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της FYROM Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev στο Μόναχο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα βραβευθούν για την συνεισφορά τους στην ασφάλεια των Βαλκανίων με το βραβείο «Ewald von Kleist», στο πλαίσιο υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Με την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Zoran Zaev η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τιμά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.
Οι δύο άνδρες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν την επόμενη μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ορθή χρήση της νέας ονομασίας μέχρι την απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών από ταξιδιωτικά έγγραφα, εκπαιδευτικά εγχειρίδια και εμπορικά σήματα.
Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα 11/2, θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια «η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την κύρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια η Βόρεια Μακεδονία θα ενημερώσει τον ΟΗΕ, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη που την είχαν αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία, ούτως ώστε στο εξής η αναγνώριση να γίνεται με τη νέα συνταγματική της ονομασία», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πρόσθεσε ότι από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δ2ρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ διαβεβαίωσε ότι  από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.
«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού.
Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία.
Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονομοτοδοσία των δρόμων κ.λπ.» , είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης