Handeslblatt: Οι ελληνικές τράπεζες ανησυχούν για ημέρες του 2015 έως και bail in στις καταθέσεις

Handeslblatt: Οι ελληνικές τράπεζες ανησυχούν για ημέρες του 2015 έως και bail in στις καταθέσεις
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να βρει τη λύση σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο δίλημμα
Στην κρίσιμη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που κάνει μία αναδρομή στις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να βρει τη λύση σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο δίλημμα, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης.
Την άρση των περιορισμών στα capital controls τα οποία επέβαλε η ίδια η πολιτική του, κάτι που ζητούν αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θα μπορούσε να το προωθήσει στην αρχή της εκλογικής του εκστρατείας ως αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια και την πιθανότητα να «εξαφανιστούν» οι καταθέσεις σε μια περίοδο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φέρει τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε δύσκολη θέση.
Το δημοσίευμα, αφού υπενθυμίζει τις δύσκολες ημέρες του 2015 και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 27 Ιουνίου εκείνου του έτους επισημαίνει, πως θα μπορούσε να τους άρει ενόψει εκλογών αλλά οι τράπεζες προειδοποιούν για βιαστικές αποφάσεις, που θα ήταν δυνατό να επαναφέρουν τις δύσκολες εκείνες ημέρες στο προσκήνιο.
«Οι μεγαλύτερες συναλλαγές, όπως η μεταφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγκρίνονται από τις τράπεζες και από το υπουργείο Οικονομικών - μια γραφειοκρατική, χρονοβόρα διαδικασία.
Συνεπώς, οι εταιρείες επιθυμούν περαιτέρω μείωση. Ωστόσο, οι τράπεζες ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εάν αρθούν οι περιορισμοί.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς ρευστότητας.
Κατά τα έτη κρίσης, οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους.
Οι καταθέσεις ήταν 237,5 δισ. ευρώ κατά το έτος πριν από την κρίση των 2.009 - 122.2 δισ. στα μέσα του 2015. Εν τω μεταξύ, έχουν πράγματι αυξηθεί σε 134,5 δισεκατομμύρια.

«Ωστόσο στους τραπεζικούς κύκλους, εκτιμάται ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να καλύπτουν περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε θυρίδες και διαμερίσματα από φόβο για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες εξακολουθούν να απέχουν από το κανονικό. Ως αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης, τα ιδρύματα αγωνίζονται με τεράστιους πιστωτικούς κινδύνους.
Σχεδόν το 47% όλων των χορηγηθέντων δανείων δεν εξυπηρετείται πλέον. Πρόκειται για αξιώσεις ύψους σχεδόν 85 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό, 27 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια.
Εδώ, οι τράπεζες έχουν να ξεπεράσουν και άλλα  ιδιαίτερα προβλήματα.
Επειδή, λόγω των εκλογών που αναμένονται τον Οκτώβριο 2019  το αργότερο, η κυβέρνηση φέρνει νέους νομικούς κανονισμούς για ιδιωτικές πτωχεύσεις.
Ο Τσίπρας θέλει να προστατεύσει τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από κατασχέσεις, αναφέρει η εφημερίδα.
Μέχρι στιγμής, οι οφειλέτες των οποίων η ακίνητη περιουσία αξίζει μέχρι 250.000 ευρώ συνήθως δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου παρεμβάσεις Οι τράπεζες ζητούν να μειωθεί το όριο αυτό στα 100.000 ευρώ. Φοβούνται ότι άλλοι οφειλέτες θα ενθαρρυνθούν να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, παρόλο που θα μπορούσαν.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των δανείν βρίσκονται ήδη στα χέρια αυτών των «στρατηγικών οφειλετών».
Η ταχεία πρόοδος στον καθαρισμό της ενυπόθηκης πίστης είναι καθοριστικής σημασίας εάν οι τράπεζες θέλουν να επιτύχουν τον στόχο τους να μειώσουν το πρόβλημα του δανειακού προβλήματος σε 10% μέχρι το τέλος του 2021.
Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο διακύβευμαμ το οποίο θα κοστίσει στο κεφάλαιο των τραπεζών πάνω από έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών κύκλων.
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ότι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές κατά τα έτη της κρίσης, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Από που θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές.
Το να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών είναι ένα αμφισβητήσιμο σενάριο.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.
Είναι επίσης απίθανο οι να χορηγήσουν νέες ενισχύσεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της.
Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Σε ένα τέτοιο σενάριο φρίκης, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για άρση των περιορισμών στα capital controls». 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS