Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δυσαρέσκεια θεσμών για τις ελληνικές προτάσεις προστασίας πρώτης κατοικίας - Αδειάζει η κλεψύδρα για τα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης

tags :
Δυσαρέσκεια θεσμών για τις ελληνικές προτάσεις προστασίας πρώτης κατοικίας - Αδειάζει η κλεψύδρα για τα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κλείσει μεγάλες  εκκρεμότητες
(upd1)Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τους θεσμούς για την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται ενόψει του σημερινού (11/2) Eurogroup.
Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, οι θεσμοί ήδη έχουν στείλει προειδοποιητικές βολές στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων.
Μάλιστα, με τις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τα μηνύματα που θα μεταφερθούν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης (11/2) του Eurogroup στις Βρυξέλλες, είναι αρνητικά.
Πάντως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έστειλε στους Θεσμούς -και όχι μόνο στο Eurogroup - το περίγραμμα της ελληνικής πρότασης για το διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη, αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς προβλέπει τα ανώτατα όρια για την προστασίας της κύριας κατοικίας να ανέρχονται στις 250.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας και στις 35.000 ευρώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη.
Στο μεταξύ, από σήμερα, μέχρι και το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αρχίσουν να τρέχουν κρίσιμες ημερομηνίες για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς εντός του Μαρτίου θα κριθεί η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ από την ακύρωση του επιτοκιακού πέναλτι και των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κλείσει μεγάλες  εκκρεμότητες και να πετύχει δύσκολους συμβιβασμούς ώστε να µην απειληθεί αυτός ο στόχος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Eurogroup θα συζητήσει για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής, οι οποίες ήταν αρνητικές για τις περισσότερες χώρες της ένωσης.

Τα κρίσιμα ραντεβού για το οικονομικό επιτελείο με τις αντίστοιχες ημερομηνίες είναι:

*Εurogroup (11 Φεβρουαρίου):  Η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής συνόδου των «19».
Αν βρεθεί στην σημερινή ατζέντα αυτό θα γίνει μόνο από «σπόντα» καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης  για τα αποτελέσματα των δύο μεταμνημιονιακών αξιολογήσεων που έλαβαν χώρα σε Ιρλανδία (13-16 Νοεμβρίου 2018, 10η αποστολή) και Πορτογαλία(26-30 Νοεμβρίου 2018, 9η αποστολή).
Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία συνεχίζεται σε χώρες που μπήκαν σε προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας μέχρι να αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που έχουν ληφθεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα, μολονότι πρόκειται για περίπτωση που είναι μοναδική.

* Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27 Φεβρουαρίου): Ενδιαφέροντα σημεία όχι μόνο για τα μεγάλα αγκάθια της 2ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.) αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έλαβε η ελληνική πλευρά, όπως  είναι η μεγάλη αύξηση στο κατώτατο μισθό ( 11%) ή πρόκειται να πάρει για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά ( δώρα, επιδόματα, κά που κόπηκαν στα μνημοναιακά χρόνια) (ενσωματώνει) η δεύτερη  έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν.
Η έκθεση εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί βαρόμετρο για τα νέα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές, από το περιεχόμενη της θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα καταργηθεί και το επιτοκιακό πέναλτι των 100 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα.

* EuroWorkingGroup (28 Φεβρουαρίου): Θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 11ης Μαρτίου στο οποίο η χώρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις .
Το προηγούμενο EWG δεν εξελίχθηκε έτσι ακριβώς που θα ήθελε η ελληνική πλευρά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να δέχεται τις αυστηρές συστάσεις του Οργάνου για τη μεγάλη καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η πιο αυστηρή κριτική ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν έχουν υποχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε ενώ προηγουμένως το θερμόμετρο είχε ανέβει από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είχε έτοιμη πρόταση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη -Σταθάκη που εκπνέει στο τέλος του μήνα.

* Έκθεση ΔΝΤ ( αρχές Μαρτίου): Τα χαρτιά για την πορεία της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή πρόκειται να αποκαλύψει το ΔΝΤ με την έκθεση που θα δημοσιοποιήσει αρχές Μαρτίου.
 Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το κεφάλαιο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και οι επισημάνσεις των τεχνοκρατών για τα δημοσιονομικά ρίσκα.

* Εurogroup (11 Μαρτίου): Το Eurogroup του Μαρτίου αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό που έχει η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν, μετά την εισήγηση του EWG, την τελική απόφαση σχετικά με τα κέρδη των ομολόγων (ANFAs ) που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών στα χαρτοφυλάκια τους.
Στην Αθήνα δεν ανησυχούν και θεωρούν σίγουρη την εκταμίευση αυτών των χρημάτων.
Οι δανειστές από την πλευρά τους εξακολουθούν να στέλνουν προειδοποιητικές βολές.
 
(πρώτη ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 2019, 00:36)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης