Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall, εν όψει συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας - Απώλειες -0,2% για τον Dow Jones

Νευρικότητα στη Wall, εν όψει συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας - Απώλειες -0,2% για τον Dow Jones
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να συναντηθούν στο Πεκίνο την ερχόμενη Πέμπτη (14/2)
(upd) Οριακές μεταβολές σημείωσαν σήμερα (11/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για ένα νέο κυβερνητικό shutdown στην Ουάσιγκτον, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να διαφωνούν για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις -0,22% στις 25.051 μονάδες, με τον τον S&P 500 να εμφανίζει οριακά κέρδη 0,06% στις 2.709 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,13% υψηλότερα στις 7.307 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να συναντηθούν στο Πεκίνο την ερχόμενη Πέμπτη (14/2), προκειμένου να αμβλύνουν τις εμπορικές τους διαφορές και να συνάψουν μία συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω ώθηση στις αγορές.
Tο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα κατά την ολοκλήρωση του νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Άνοδο 0,26% κατέγραψε η μετοχή της Caterpillar, εταιρείας που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό.
Το «Axios» μετέδιδε χθες πως ότι οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, συζήτησαν ανεπίσημα για τη διεξαγωγής μιας συζήτησης με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping, τον επόμενο μήνα στο Mar-a-Lago, το ιδιωτικό κλαμπ του Trump στη Φλόριντα.
Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Εξάλλου, η Kellyanne Conway, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε σήμερα μια συνάντηση ανάμεσα στον Trump και τον Xi στο εγγύς μέλλον παραμένει πιθανή, σε ένα ακόμη θετικό «σήμα» για το ενδεχόμενο μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Παρά την εμπορική αισιοδοξία, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, μία ημέρα αφότου κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Έτσι, αυξήθηκαν οι πιθανότητες για μια νέα μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ από τον Trump.
Ο ίδιος ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει ένα δεύτερο shutdown, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός για τα σύνορα με το Μεξικό μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (15/2).

Ανάκαμψη στις ευρωαγορές 

Ανέκαμψαν, εν τω μεταξύ, από τα χαμηλά μίας εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,9% κι έκλεισε στις 361,12 μονάδες.
Σημαντική άνοδο 1,2% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,1%.
Ο δείκτης πρώτων υλών κατέγραψε κέρδη 0,2%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τις μετοχές των Rio Tinto και BHP Billiton να ενισχύονται κατά 0,5% και 2,3% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,99% κι έκλεισε στις 11.014,59 μονάδες.


Σημαντική άνοδο 2,5% κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Post, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παραχωρήσει στην εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών μια υψηλότερη από την προβλεπόμενη αύξηση των ταχυδρομικών τελών για επιστολές από το καλοκαίρι.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,82% στις 7.129,11 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 5.014,47 μονάδες.
Ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφερε και η αποδυνάμωση της στερλίνας, στον απόηχο των στοιχείων για το βρετανικό ΑΕΠ.
Το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ για το σύνολο του 2018, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,4% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.
Επιπλέον, πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Δεκέμβριο του 2018, και συγκεκριμένα κατά 0,5%, καθώς η παραγωγή στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε κατά 0,7%.
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η συνολική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 1%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε κατά 900 εκατ. στερλίνες στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018, σε 10,4 δισ. στερλίνες, ενώ στο σύνολο του 2018, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε σε 32,3 δισ. στερλίνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης στις εισαγωγές του κλάδου υπηρεσιών.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 19.586,56 μονάδες, με τις τράπεζες να καταγράφουν ισχυρά κέρδη, μετά την ανακοίνωση από ιταλικές τράπεζες ότι οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας ανταποκρίνονται στα όρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Επίσης, στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας έδειξαν ότι τα ακαθάριστα επισφαλή δάνεια των ιταλικών τραπεζών μειώθηκαν περισσότερο από 17 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, με το σύνολο να μειώνεται συγκεκριμένα στα 100,2 δισ. ευρώ -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011.
Σημειώνεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν στα 360 δισ. ευρώ το 2015-2016, μετά από βαθιά ύφεση, με τα ιδρύματα να προσπαθούν τα τελευταία δύο χρόνια να τα μειώσουν.
Η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι οι τιτλοποιήσεις οδήγησαν σε μείωση των επισφαλών δανείων κατά 34% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, έναντι ετήσιας πτώσης 25% του προηγούμενου μήνα.
Η Banco Bpm σημείωσε άλμα 7%, η Bper Banca ενισχύθηκε κατά 4,2%, η UBI Banca σημείωσε άνοδο 3% και η Intesa Sanpaolo κατέγραψε κέρδη 1,2%.


Βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,91%, από 2,977% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε ανέλθει στο 3,023%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.



Η στροφή στα πιο ριψοκίνδυνα assets αντικατοπτρίζεται και στο sell-off στα γερμανικά ομόλογα, που είθισται να θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε στο 0,12%.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,36% και τις 2.653,90 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε «άλμα» 3,06% στις 7.919,05 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 28.143,84 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi έκλεισε στο +0,17% και τις 2.180,73 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 10.004,25 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης S&P ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,18% στις 6.060,80 μονάδες, καθώς οι μετοχές των National Australia Bank και ANZ έκλεισαν με πτώση 1,6% και 1,3% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης