Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια 6 δισ. λόγω NPEs - Μειώνει τιμές στόχους για Alpha Bank 1,27 ευρώ και Πειραιώς 0,48 ευρώ

tags :
UBS: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια 6 δισ. λόγω NPEs - Μειώνει τιμές στόχους για Alpha Bank 1,27 ευρώ και Πειραιώς 0,48 ευρώ
Αυξάνει την τιμή στόχο για Eurobank στα 0,78 ευρώ και Εθνική στα 1,15 ευρώ, μειώνει για Alpha Bank στα 1,27 ευρώ και Πειραιώς στα 0,48 ευρώ
Σε αύξηση της τιμής στόχου των Eurobank στα 0,78 ευρώ και Εθνικής στα 1,15 ευρώ προχώρησε η UBS, ενώ μείωσε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,27 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,48 ευρώ.
Ειδικότερα, η αύξηση της τιμής στόχου για Eurobank και Εθνική είναι της τάξεως του 41% για τη Eurobank και 7,5% αντίστοιχα, ενώ η μείωση για Alpha Bank και Πειραιώς είναι της τάξεως του 11,2% και 32,4% αντίστοιχα.
Η UBS αυξάνει επίσης τη σύσταση για Eurobank και Alpha Bank σε buy, ήτοι αγορά, από neutral, ουδετερότητα, προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση neutral για την Εθνική.
Για την Πειραιώς η σύσταση είναι sell, ήτοι πώληση.

Η UBS σημειώνει ότι προτιμά τις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank, καθώς καταγράφουν βελτίωση στο κόστος κινδύνου (CoR) και περιορισμένα ρίσκα για κεφαλαιακές ελλείψεις.
Στην τελευταία 109 σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Sector launch: The tide is rising, but not all boats will be lifted" ("Εκτόξευση" τομέα: Η παλίρροια αυξάνεται, αλλά δεν θα ανέβουν όλες οι βάρκες!) που σας παρουσιάζει το Bankingnews.gr, η UBS σχολιάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Εκτιμά, δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6 δισ. την περίοδο 2019-2020 λόγω της μεταφοράς των NPEs στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV), αλλά δεν βλέπει να γίνονται ανακεφαλαιοποιήσεις, με εξαίρεση ίσως την Τρ. Πειραιώς.

Όπως αναφέρει, ακόμη και με πιο επιθετικούς στόχους μείωσης των NPEs, οι κεφαλαιακές θέσεις της Alpha Bank, της Εθνικής και της Eurobank είναι αρκετά καλές ώστε να απορροφήσουν τις απώλειες κεφαλαίου.
Εντούτοις, η Πειραιώς είναι πολύ εκτεθειμένη στον κίνδυνο αύξησης κεφαλαίου λόγω της μικρής προόδου στα NPEs.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν πολύ καλά περιθώρια κεφαλαιακής ασφάλειας, υπάρχουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού, τα κεφάλαια και την κερδοφορία.
Σύμφωνα με την UBS, τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι:
(1) η μείωση των NPEs θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την μείωση του κόστους κινδύνου (CoR)
(2) η συνεισφορά στο SPV θα οδηγήσει σε απώλειες κεφαλαίου, αλλά ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κάποιο κεφαλαιακό έλλειμμα είναι περιορισμένος (εκτός της Πειραιώς), αφού οι Alpha Bank και η Εθνική στηρίζονται σε οργανικά capital buffers και η Eurobank σε ενισχυμένους δείκτες

(3) Τα προ προβλέψεων έσοδα θα είναι χαμηλά, κυρίως λόγω της επίπτωσης από την πώληση NPEs.
Αναφορικά με την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η UBS επισημαίνει ότι πιθανή πώληση 30 δισ. ευρώ NPEs στο SPV θα οδηγήσει σε μείωση κατά 18% των συνολικών καθαρών επιτοκιακών εσόδων στα επόμενα δύο χρόνια.
Επίσης, βλέπει μέση πτώση 10% στα λειτουργικά έσοδα, την περίοδο 2019-2020
Ωστόσο, βλέπει ταχύτερη την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου και αποτιμά μέσο CoR για το διάστημα 2019-2021 της τάξης των 130 μ.β, δηλαδή χαμηλότερο κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Στο ερώτημα σχετικά με το αν τα προ προβλέψεων κέρδη αρκούν για την κάλυψη των ζημιών από τα δάνεια, η UBS είναι θετική.
Η ταχύτερη μείωση του κόστους κινδύνου (μέση πτώση 23% ετησίως στις προβλέψεις το 2019-2020) σε συνδυασμό με τις μεταφορές στο SPV θα αντισταθμίσουν την πίεση στα προ προβλέψεων κέρδη (ΡΡΡ), τα οποία προβλέπεται να μειωθούν κατά μέσο όρο 13% ετησίως.
Με βάση τα παραπάνω, ο κλάδος θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην κερδοφορία, με μέσο ROTE 3% το 2019-2020.


Που οφείλεται η πτώση των τραπεζικών μετοχών

Η UBS σχολιάζει και το γεγονός ότι οι τιμές των ελληνικών τραπεζών αποδεκατίστηκαν (-40% έως -78%) το 2018, ενώ από την αρχή του 2019 ο μέσος όρος της πτώσης φτάνει το 10%.
Η πτώση αυτή έχει οδηγήσει τις μετοχές σε φθηνά επίπεδα, σε όρους P/TBV και ROTEs.
Οι λόγοι αυτής της πορείας είναι:
- Τα αδύναμα αποτελέσματα του β' τριμήνου του 2018
- Οι ανησυχίες για τη μείωση των προβληματικών δανείων
- Η αναβολή της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς
Όπως εκτιμά η UBS, η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει τις τράπεζες να αντέξουν την πίεση που θα προκύψει από την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων.

Τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία φαίνεται ότι πέρασαν

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο απαισιόδοξες όσο θεωρείται από την πλειονότητα των αναλυτών, σύμφωνα με τη UBS, η οποία στην ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες τονίζει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι πιο υποστηρικτικό για τον κλάδο και των προσπαθειών μείωσης των προβληματικών τους δανείων.
Αυτή η θετική στάση υποστηρίζει την άποψή της για την βελτίωση του περιβάλλοντος για το μεσοπρόθεσμο κόστος κινδύνου και της ανθεκτικότητας των προ προβλέψεων κερδών για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι κύριες πηγές αισιοδοξίας της συνδέονται με:
(i) τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών
(ii) την ισχυροποίηση του τουρισμού
(iii) τη χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου
(iν) τη θετική δυναμική απασχόλησης, και
v) την ανάκαμψη των εισροών ξένων κεφαλαίων.
Υπογραμμίζει, δε, ότι ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανέκαμψε στο 2% σε σχέση με το 2017-18, ενώ οι αναλυτές της εκτιμούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει το 2,4% το 2019 και το 2,9% το 2020.

Οι προβλέψεις τους βασίζονται σε δύο υποθέσεις:
- Πρώτον, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2-3% τα επόμενα δύο χρόνια, εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης (και την πτώση της ανεργίας), της αύξηση των ονομαστικών μισθών και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης.
Δεύτερον, οι σταθερές επενδυτικές δαπάνες θα μπορούσαν να ανακάμψουν κατά 9-9,5% το 2019-20, με γνώμονα:
(i) τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων,
(ii) την ανάκαμψη της απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ
(iii) τις ιδιωτικοποιήσεις, και
(iv) ενδεχόμενες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (3,5-4 δις ευρώ).
Εντούτοις, θα μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν και κάποιες μακροοικονομικές αδυναμίες που θα μπορούσαν να είναι σημαντικές και να επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες:
- Αλλαγές στο πολιτικό τοπίο
Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι πέντε με έξι κόμματα / πολιτικές συμμαχίες θα μπορούσαν να εισέλθουν στην ελληνική Βουλή.
Η κύρια πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η εξισορρόπηση της εφαρμογής των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με την κοινωνική χρηματοδότηση.

- Γεωπολιτικές εντάσεις
Η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να διαφοροποιηθεί από πιθανές γεωπολιτικές εντάσεις.
Εάν επρόκειτο να υλοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις εισροές κεφαλαίων και τις βιομηχανίες που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα αυξάνουν τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του οικονομικού και πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης