Βρετανία: Κατά 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία το δ΄ τρίμηνο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Βρετανία: Κατά 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία το δ΄ τρίμηνο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση του βρετανικού ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 0,3%
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η επιβράδυνση στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (11/2) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς η αβεβαίτητα γύρω από το Brexit εξακολουθεί να επηρεάζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι ανόδου 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση θα περιοριστεί στο 0,3%.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% έναντι 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,4%.
Μάλιστα, για τον Δεκέμβριο του 2018, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, καθώς ο κλάδος υπηρεσιών υποχώρησε κατά 0,2% ενώ ο μεταποιητικός κλάδος σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,5%.
«Το ΑΕΠ σημείωσε επιβράδυνση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους με την παραγωγή οχημάτων και προϊόντων χάλυβα να σημειώνει απότομη πτώση και τον κατασκευαστικό κλάδο να υποχωρεί επίσης», σχολίασει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Rob Kent-Smith, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 διαμορφώθηκε στο 0,4%, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ».
«Δυόμισι χρόνια από τότε που η Βρετανία ψήφισε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση της χώρας μετά το Brexit παραμένει ασαφής», τόνισε ο διευθυντής ερευνών της Resolution Foundation, James Smith, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι «καθώς πλησιάζουμε στις 29 Μαρτίου, οι πολιτικοί σε όλα τα κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν πόσο διακυβεύονται τα οικογενειακά επίπεδα διαβίωσης και ο τρόπος με τον οποίο η χώρα θα προχωρήσει, όχι μόνο το προς το που οδεύει».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS