Ιταλία: Η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση αποθεμάτων χρυσού - Θετικός ο Salvini

Ιταλία: Η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση αποθεμάτων χρυσού - Θετικός ο Salvini
Η La Stampa αποκάλυψε ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου να αποφύγει μια διόρθωση στον προϋπολογισμό 2019 και την αύξηση του ΦΠΑ το 2020
Tη χρήση των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να  κλείσουν κάποιες «τρύπες» στον προϋπολογισμό, εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση.
Η εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου να αποφύγει μια διόρθωση στον προϋπολογισμό 2019 και την αύξηση του ΦΠΑ το 2020.
«Δεν είναι ένα θέμα που παρακολουθώ, αλλά μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα ιδέα» δήλωσε ερωτώμενος σχετικά ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore, η Τράπεζα της Ιταλίας κατέχει τα υψηλότερα αποθέματα χρυσού μετά τη Fed, τη Bundesbank και το ΔΝΤ.
Η αξία του χρυσού που κατέχει η Banqa d' Italia ανέρχεται σε 85,3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα αποθεματικά χρυσού αποτελούν ένα ανάχωμα απέναντι σε μια νομισματική ή οικονομική κρίση, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη σταθερότητα του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και, τελικά, του ενιαίου νομίσματος, σημειώνει η Il Sole 24 Ore, η οποία τονίζει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για να μπαλώσουν τρύπες στον  προϋπολογισμό.
Άλλωστε η χρήση των αποθεματικών επιχειρήθηκε άλλες δύο φορές στο παρελθόν και στέφθηκε με αποτυχία, καθώς η ΕΚΤ «μπόκαρε» τις προσπάθειες.
Στην Ιταλία βρίσκεται μόλις το 44% των αποθεμάτων, καθώς τα υπόλοιπα βρίσκονται σε άλλες κεντρικές τράπεζες για ιστορικούς λόγους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS