Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απάντηση Dombrovskis σε Salvini: Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανεξάρτητες – Όχι σε πολιτικές παρεμβάσεις

Απάντηση Dombrovskis σε Salvini: Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανεξάρτητες – Όχι σε πολιτικές παρεμβάσεις
Πρόκειται για θεμελιώδη αρχή της Ευρωζώνης, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Απάντηση στον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνηση, Matteo Salvini, ο οποίος το Σάββατο 9/2 άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να «καθαρίσει» το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Σε δηλώσεις του ο κ. Dombrovskis υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και κάθε οργανισμού εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η ανεξαρτησία αυτών των θεσμών αποτελεί θεμέλιο της Ευρωζώνης και των κανόνων της».
Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Salvini όσο και ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio προανήγγειλαν την αντικατάσταση κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας της Ιταλίας.
Τους προσάπτουν ότι, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μία σειρά από τραπεζικά σκάνδαλα, στα οποία χιλιάδες καταθέτες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.
«Τώρα πρέπει να πληρώσουν», όπως είπαν χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Lega και ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Πρώτο «θύμα» αυτής της «εκκαθάρισης» θα είναι ο Luigi Signorini, μέλος του πενταμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας του οποίου η ανανεώσιμη εξαετής θητεία λήγει αυτό το μήνα.
«Η διαχείριση της τράπεζας της Ιταλίας και της Consob (σ.σ. επιτροπή κεφαλαιαγοράς) πρέπει να αλλάξει τελείως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Lega Matteo Salvini σε συνάντηση με πρώην καταθέτες μικρών τραπεζών του ιταλικού Βορρά.
«Είμαστε εδώ επειδή εκείνοι που θα έπρεπε να έχουν επιβλέψει δεν επέβλεπαν», είπε χαρακτηριστικά.
Ένας εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιταλίας αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή, όπως σημειώνει το Reuters.
Τον Μάιο 2019 θα εξεταστεί η περίπτωση άλλων δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του υποδιοικητή Salvatore Rossi
Μιλώντας στην Βιτσέντζα, έδρας μίας εκ των τραπεζών που κατέρρευσαν, Salvini και Di Maiο δεσμεύτηκαν ότι, οι καταθέτες που έχασαν τα χρήματά τους θα αποζημιωθούν.
Να σημειωθεί ότι και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, που βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, δεν διατηρούν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco.
Πάντως η θητεία του Visco ανανεώθηκε το 2017, πριν έλθει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση.
Οι μικροί μέτοχοι στην Popolare di Vicenza και στη Veneto Banca είχαν απωλέσει τις επενδύσεις τους, όταν οι τράπεζες δεν κατάφεραν να αντλήσουν νέα κεφάλαια στην αγορά και κατέρρευσαν.
Στελέχη των δύο τραπεζών βρίσκονται σε δίκη μ ε τις κατηγορίες ότι πωλούσαν υπερβολικά υπερτιμημένες μετοχές σε μικρούς επενδυτές και δάνειζαν χρήματα σε πελάτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την αγορά των μετοχών.
Η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο, έχει διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για να αποζημιώσει τους μικρούς αποταμιευτές που έχασαν τα χρήματά τους και υποσχέθηκε να συστήσει κοινοβουλευτική επιτροπή για να διαπιστώσει ποιος είναι υπεύθυνος.
Di Maio και Salvini είπαν ότι,  δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το ταμείο αποζημιώσεων μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ.
«Αν η Ευρώπη συμφωνεί (στο ταμείο αποζημίωσης) τότε είναι εντάξει, αν η Ευρώπη δεν συμφωνεί, τότε για μας είναι ακόμα πιο εντάξει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Salvini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης