Τραπεζικά νέα

Συμβιβασμός μετριότητας στον διάδοχο νόμο Κατσέλη: Έως 1,5 δισ. νέες προβλέψεις στις τράπεζες - Όριο προστασίας 200 χιλ. αντικειμενική, 120 χιλ. δανεισμός

Συμβιβασμός μετριότητας στον διάδοχο νόμο Κατσέλη: Έως 1,5 δισ. νέες προβλέψεις στις τράπεζες - Όριο προστασίας 200 χιλ. αντικειμενική, 120 χιλ. δανεισμός
Οι τράπεζες κερδίζουν 50 εκατ ετησίως επιδότηση από κρατικά κεφάλαια ή 200 εκατ ετησίως με προοπτική έως 250 εκατ αλλά συνολικά ο νέος νόμος θεωρείται μετριότητα
Περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ από αρχική εκτίμηση 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ θα είναι η επιβάρυνση που θα προκύψει στις ελληνικές τράπεζες από τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, ωστόσο οι τράπεζες θα λάβουν επιδότηση 50 εκατ κάθε χρόνο από το κράτος ή 200 εκατ με προοπτική να φθάσει έως τα 250 εκατ ευρώ….
Κατά την συνάντηση του Α. Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών με τους τραπεζίτες Καραβία Eurobank, Μεγάλου Πειραιώς, Ψάλτη Alpha bank, Μυλωνά Εθνική και Καραμούζη ως προέδρου της Ένωσης Τραπεζών και Καλαντώνη ως μέλους της Ένωσης βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι πρόκειται για μια μέτρια συμφωνία ισορροπιών και όχι κάποια ισχυρή στήριξη των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι την κεντρική παρουσίαση στον Πρωθυπουργό την έκανε ο Φωκίων Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ο οποίος παρουσίασε με μεγάλη αρτιότητα τις θέσεις των τραπεζών, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των παραμέτρων.

1)Υπάρχει διάθεση κυβέρνησης και τραπεζιτών να βρεθεί μια λύση η οποία ωστόσο θα πρέπει να σταθμιστεί το όφελος με βάση τις τελικές παραδοχές.
Ο νέος νόμος πρέπει να έχει σχηματοποιηθεί έως τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή αρχές της επόμενης και έως τέλη Φεβρουαρίου 2019 να έχει ψηφιστεί.
Η γενική αίσθηση είναι ότι πρόκειται για ένα μέτριο βήμα.


2)Δεν φαίνεται ότι ισχύει το όριο των 120 χιλιάδων ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας γιατί έχει αλλάξει πλήρως το πλαίσιο που έως χθες εξεταζόταν.
Τι ακριβώς θα ισχύει: Η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα παραμείνει πάνω από 200 χιλ. ευρώ, αλλά το βασικό κτιρήριο για την προστασία θα είναι το ύψος του δανεισμού, το οποίο θα είναι περίπου 120 χιλ. ευρώ.
Ουσιαστικά, το βασικό κριτήριο θα είναι το ύψος του δανείου και δευτερευόντως η αξία του ακινήτου.

Οι τράπεζες δεν αγγίζουν δάνεια με όριο αξίας κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ καθώς πέραν του νόμου υφίσταται και το moral hazard ο ηθικός κίνδυνος.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση και κάτω των 100 χιλιάδων αλλά με κριτήρια που ακόμη δεν είναι γνωστά.

3)Οι τράπεζες μέσω της στρατηγικής επιδότησης θα λάβουν ετησίως 50 εκατ η κάθε μια τράπεζα από το κράτος μέσω της επιδότησης δόσης ή 200 εκατ τον χρόνο με προοπτική να φθάσει τα 250 εκατ ευρώ.

4)Συμφωνήθηκε και αυτό το θέμα ήταν πολύ καθαρό ότι δεν θα υπάρχει οριζόντιο κούρεμα στα δάνεια, σε αυτό συμφώνησαν όλες οι πλευρές.

5)Καταργείται το πλαίσιο που ίσχυε στον παλαιό νόμο Κατσέλη ότι όποιος έμπαινε στον νόμο αποκτούσε ασυλία κατά μια έννοια για 3 χρόνια.
Αυτό το καθεστώς παύει να υπάρχει.

6)Η πλατφόρμα που θα ενταχθούν όλα τα δάνεια αποτελεί επίσης ένα νέο στοιχείο που συμβάλλει στην διαφάνεια και στην ορθή παρακολούθηση των δανείων που θα ενταχθούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη.

7)Τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία εντάχθηκαν στον νέο νόμο Κατσέλη και αφορούν περίπου 1,7 δισεκ. δάνεια.
Η κυβέρνηση επέμεινε σε αυτό το μέτρο, οι τράπεζες διαφωνούσαν. 

8)Οι τράπεζες θα σχεδιάσουν μοντέλα και μεθοδολογίες ώστε να αποτυπώσουν την επίδραση του νέου διάδοχου νόμου Κατσέλη στους ισολογισμούς τους.
Εκτιμάται ότι η επίδραση στο μέγιστο θα είναι 1,5 δισεκ. νέες προβλέψεις και το ερώτημα είναι εάν θα διενεργηθούν εφάπαξ ή θα τμηματοποιηθούν σε 2 ή 3 οικονομικές χρήσεις.
Να σημειωθεί ότι εάν περνούσε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης τότε η επιβάρυνση στις τράπεζες θα μπορούσε να φθάσει έως τα 2-2,5 δισεκ. νέες προβλέψεις, αυτό έχει αποτραπεί.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι ήδη στο 9μηνο του 2018 οι τράπεζες είχαν διενεργήσει κοντά στα 3 δισεκ. προβλέψεις.

9)Τελικώς ο νέος διάδοχος νόμος είναι καλός ή μέτριος για τις τράπεζες;
Η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής.
Ο νέος νόμος ικανοποιεί και την κυβέρνηση και τις τράπεζες, δεν δημιουργεί σκηνικό αποσταθεροποίησης και αποτελεί βήμα προς τα εμπρός ήταν το σχόλιο των τραπεζιτών.
Ωστόσο σε γενικές γραμμές και μετά τις πρώτες αναλύσεις ο ενθουσιασμός έχει μετριαστεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης