Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη σκιά της Συνταγματικής Αναθεώρησης οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενόψει ανασχηματισμού

Στη σκιά της Συνταγματικής Αναθεώρησης οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενόψει ανασχηματισμού
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κινείται και στον αστερισμό του ανασχηματισμού
Τη σκυτάλη στην οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση παίρνει η Συνταγματική Αναθεώρηση παρότι θεωρείται (και θα πρεπε να είναι) μια κατεξοχήν συναινετική διαδικασία.
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν παράλληλα κι άλλους σχεδιασμούς.
Το γεγονός ότι εκκρεμεί η κάλυψη κάποιων κενών κυβερνητικών θέσεων οδηγεί στο εύλογο ερώτημα με ποια κυβέρνηση θα φτάσει ως τις κάλπες, όποτε κι αν στηθούν αυτές, ο πρωθυπουργός.
Το ζήτημα πλέον είναι αν θα είναι διορθωτικές κινήσεις ή κάτι πιο ευρύ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κινείται και στον αστερισμό του ανασχηματισμού καθώς το επόμενο διάστημα  αναμένεται να αλλάξει η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και τα ονόματα διαδέχονται το ένα, το άλλο.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ενδεχόμενο come back του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς επίσης και στο άνοιγμα της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερά.
Το έναυσμα για τον επικείμενο ανασχηματισμό δίνουν τα κενά που δημιουργούνται με τους δύο υπουργούς οι οποίοι φεύγουν γιατί πολιτεύονται διεκδικώντας δημαρχιακούς θώκους.
Σε ό,τι αφορά την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία είναι υποψήφια για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, στους πιθανούς αντικαταστάτες της, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται ή τουλάχιστον θεωρείται από τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το Μέγαρο Μαξίμου, ο Μάρκος Μπόλαρης που στην περίπτωση αυτή θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμη πιο ψηλά στη λίστα των επιλογών του πρωθυπουργικού επιτελείου βρίσκεται ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος έχει καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ενώ ταυτόχρονα στηρίζει και την κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες που διακινούνται στο παρασκήνιο, θέλουν στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος είναι υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, τον Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Ωστόσο, τα βλέμματα στον επικείμενο ανασχηματισμό τραβά και η θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις για να γίνει η μεγάλη επιστροφή του Νίκου Κοτζιά στο πόστο το οποίο χειρίστηκε κι έφτασε μέχρι και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αν δεν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν κι απλώς θα αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στοιχείο που παρουσιάζει ο επικείμενος ανασχηματισμός είναι αν θα γίνει πράξη το περίφημο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά με άλλα πρόσωπα πέραν του κ. Χατζησωκράτη.
Μένει να δούμε ποιο και πόσο δυνατό ενδεχομένως θα είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει ο πρωθυπουργός προς τον μεσαίο χώρο.
Τα ονόματα που ακούγονται παρασκηνιακά είναι γνωστά πια καθώς έχουν δώσει το παρόν σε κάποιες εκδηλώσεις παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
Κατά συνέπεια, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Μπίστης και ο Σπύρος Δανέλλης αναμένεται να έχουν μια θέση στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που επίκειται.
Κατά πληροφορίες, θεωρείται δεδομένο ότι στο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει από τον επόμενο ανασχηματισμό θα παραμείνουν οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, δηλαδή,  η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος την Δευτέρα ορκίστηκε βουλευτής αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα. Μένει να δούμε αν θα κρατήσουν τις καρέκλες τους ή θα πάρουν κάποιες άλλες.
Εν τω μεταξύ ο πόλεμος Καμμένου - Τσίπρα συνεχίζεται στον απόηχο της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε εκ νέου την Δευτέρα στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για σχέδιο διάλυσης του κόμματός του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αντιστρέφει τα πυρά χρεώνοντας στον πρώην κυβερνητικό εταίρο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.
Σε αυτό πλαίσιο με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδρασή του Πάνου Καμμένου αν και πολλοί ιδίως στην αντιπολίτευση πιστεύουν ότι οι δύο άνδρες παρότι ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους, βρίσκονται σε συνεννόηση.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης