Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία στη Wall για shutdown και εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +1,4% για Dow, στο +1,2% ο S&P 500

Αισιοδοξία στη Wall για shutdown και εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +1,4% για Dow, στο +1,2% ο S&P 500
ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν εκπνεύσει η προθεσμία, στις αρχές Μαρτίου
(upd) Ισχυρή άνοδο σημείωσαν σήμερα (12/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω της αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και στον απόηχο μιας προκαταρκτικής συμφωνίας στην Ουάσιγκτον, για την αποφυγή ενός ακόμη κυβερνητικού shutdown.
ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν εκπνεύσει η προθεσμία, στις αρχές Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η εμπορική εκεχειρία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,48% στις 25.423 μονάδες, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 1,26% στις 2.743 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 1,46% υψηλότερα στο επίπεδο των 7.414 μονάδων.

Ώθηση στον Dow Jones προσέφεραν οι μετοχές των Goldman Sachs και J.P. Morgan Chase, που ενισχύθηκαν κατά 1,65% και 1,7% αντίστοιχα.
Σημαντικά κέρδη 2,8% και 1,64% εμφάνισαν οι μετοχές των Caterpillar και Boeing, δύο εταιρειών που είναι «ευαίσθητες» σε θέματα του εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό.
Αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τόνισε σήμερα ότι είναι ανοικτός να επιτρέψει να ξεπεραστεί ελαφρώς η προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά, εάν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε μια πλήρη συμφωνία.
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καθώς μέλη του Κογκρέσο των ΗΠΑ κατέληξαν αργά χθες σε συμφωνία επί της αρχής, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα ακόμα κυβερνητικό shutdown.
Μάλιστα, σημερινή δήλωση του Donald Trump ενίσχυσε το θετικό κλίμα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αν και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προσωρινή συμφωνία για τη μετανάστευση.
Βασική ανησυχία του Trump είναι ότι με τη λύση που επιτεύχθηκε θα υπάρξει μεν χρηματοδότηση των κρατικών οργανισμών, όχι όμως και του τείχους που επιθυμεί να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό.
Και το αίτημα αυτό ήταν που είχε οδηγήσει στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Trump και Δημοκρατικών που είχε ως συνέπεια για 35 ημέρες να παραλύσουν υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται να δείτε ένα νέο shutdown», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Ώθηση στους δείκτες προσέφεραν και ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2018, και συγκεκριμένα στα 7,34 εκατ., αντικατοπτρίζοντας την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Εξάλλου, ενθαρρυντικά για την οικονομία ήταν και σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν αισθάνεται ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλές, ενώ χαρακτήρισε «καλή» την αμερικανική οικονομία.

Σημαντικά κέρδη και στις ευρωαγορές 

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 362,78 μονάδες.
O δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 11.126,08 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 7.133,14 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,84% στις 5.056,35 μονάδες.
«Άλμα» άνω του 13% κατέγραψε η μετοχή της Michelin, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία ελαστικών για το 2018, αλλά και το ισχυρό της outlook για το τρέχον έτος.

Η εταιρεία αναμένει ότι το 2019 τα λειτουργικά της κέρδη θα υπερβούν τα αντίστοιχα του προηγουμένου έτους, ενώ προβλέπει ταμειακές ροές άνω των 1,45 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα της Michelin βοήθησαν να μετριαστούν οι γενικότερες ανησυχίες των επενδυτών για τον κλάδο, ωθώντας υψηλότερα τις ευρωπαϊκές εταιρείες ελαστικών.
Η μετοχή της Continental σημείωσε άνοδο 3,5%, ενώ της Pirelli κατέγραψε κέρδη 6,1%.
Παράλληλα, με ισχυρά κέρδη 2,8% έκλεισε ο κλάδος αυτοκινήτων, με την Daimler να σημειώνει άνοδο 2,5% και τη Volkswagen να ενισχύεται κατά 2,4%.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,8%.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +1,12% και τις 19.805,28 μονάδες.

Κέρδη στην Ασία

Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με «άλμα» 2,61% στις 20.864,21 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 2.190,47 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να ενισχύονται κατά 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τη μετοχή της LG Electronics, και συγκεκριμένα στο +3,8%.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,68% και τις 2.671,89 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος ενισχύθηκε κατά +1,15% στις 8.010,07 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε οριακή άνοδο 0,10% στις 28.171,33 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 10.097,74 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 0,30% στις 6.079,10 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης