Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ ο SSM δίνει χρόνο έως το Καλοκαίρι του 2020 στις τράπεζες, υπαρκτή η ανάγκη για νέα κεφάλαια - Οι short θέσεις θα διατηρηθούν ακόμη 16 μήνες

Ενώ ο SSM δίνει χρόνο έως το Καλοκαίρι του 2020 στις τράπεζες, υπαρκτή η ανάγκη για νέα κεφάλαια - Οι short θέσεις θα διατηρηθούν ακόμη 16 μήνες
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια ώστε με αυτά να ολοκληρώσουν εμπροσθοβαρώς τα σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες έχει αποφασίσει εφόσον επιτυγχάνονται οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των NPEs να μεταθέτει άτυπα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης…
Πρακτικά η Πειραιώς αντί να ενισχύσει τα κεφάλαια της έως τον Οκτώβριο του 2019 θα μπορούσε να πάρει παράταση έως το Καλοκαίρι του 2020.
Και ενώ ο SSM δίνει χρόνο στις ελληνικές τράπεζες…δεν είναι βέβαιο ότι ο χρόνος είναι προς όφελος των τραπεζών.
Οι εποπτικές αρχές γνωρίζουν τις κεφαλαιακές αδυναμίες των τραπεζών αλλά αναγνωρίζουν ότι δεν προσφέρονται ιδιωτικά κεφάλαια να καλύψουν τις κεφαλαιακές αδυναμίες.
Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση, ότι με τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, εάν έρθει το APS ή Ιταλικό μοντέλο και η πρόταση της ΤτΕ που στηρίζεται στο DTC στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις όλα ως δια μαγείας όλα θα επιλυθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Επίσης καλλιεργείται λανθασμένα η εντύπωση ότι άπαξ και οι τράπεζες κερδίζουν χρόνο θα αλλάξουν οι χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Οι short θα παραμείνουν short για τουλάχιστον 16 μήνες ακόμη γιατί ποντάρουν στο εξής βασικό σενάριο ότι κάτω από οποιασδήποτε παραδοχές οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.
Δυστυχώς γίνονται αναφορές εάν οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση ή όχι.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι χρησιμοποιείται λάθος η λέξη ανακεφαλαιοποίηση.
Ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει ότι μια τράπεζα έχει πέσει κάτω των ορίων του 8% του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας και τίθεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης, χρειάζεται κεφάλαια για να αποτραπεί το bail in των καταθετών.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα με συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το SREP δηλαδή τους ελάχιστους συνολικούς δείκτες στο 13,75% και 14% κινούνται σε επίπεδα που δεν υφίσταται η έννοια της ανακεφαλαιοποίησης αλλά των αυξήσεων κεφαλαίου για λόγους εξυγίανσης.
Οπότε όχι οι τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

1)Τα NPEs είναι 83 δισεκ. ή 47% στο σύνολο των δανείων τα υψηλότερα διεθνώς με τα κεφάλαια τα tangible book να βρίσκονται στα 27,5 δισεκ. ευρώ και τον αναβαλλόμενο φόρο στα 21,2 δισεκ. ευρώ.
Με εξαίρεση την Alpha bank που εμφανίζει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2,6 δισεκ. συνολικά το σύστημα βρίσκεται στα όρια.
Βέβαια και η Alpha bank εάν αυξήσει τις προβλέψεις και τον δείκτη coverage ratio NPEs δηλαδή τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα μειωθεί...αισθητά.

2)Οι τράπεζες έχουν διενεργήσει 45,6 δισεκ. προβλέψεις σε σύνολο 83 δισεκ. NPEs οπότε υπάρχει ένα πρόβλημα μεγέθους 38 δισεκ. ευρώ

3)Οι τράπεζες σε απάντηση στο πρόβλημα των 27 δισεκ. στεγαστικών προβληματικών δανείων είναι πλειστηριασμοί εκ των οποίων στους μισούς…αγοραστής των ακινήτων είναι οι ίδιες οι τράπεζες.
Οι τράπεζες δηλαδή αγοράζουν τα ακίνητα, έχουν μετατραπεί σε παρκαδόρους ακινήτων που αυξάνουν το ρίσκο στους ισολογισμούς και δικαιολογημένα η ΕΚΤ και ο SSM ζητούν να μειωθούν.

4)Η κυβέρνηση αντί να λαμβάνει μέτρα συμμετρικά π.χ. να στηρίζει την επιδότηση δόσης και όχι την επιδότηση ενοικίου χρησιμοποιεί ψηφοθηρικές τακτικές που ούτε τις τράπεζες βοηθούν, ούτε στρατηγικά την κοινωνία.
Είναι προς όφελος της οικονομίας η επίλυση του τραπεζικού προβλήματος.

5)Οι τράπεζες συρρικνώνονται, το ενεργητικό τους έχει μειωθεί στα 237,5 δισεκ. με προοπτική στο τέλος της εξυγίανσης να φθάσει στα 200 δισεκ. από 437 δισεκ. ενεργητικό το 2007 ενώ τα προ προβλέψεων έσοδα αποτελούν μεγάλο ερωτηματικό καθώς τα σημάδια κόπωσης είναι ορατά.
Βέβαια κάποιες τράπεζες π.χ. Eurobank τα πάνε καλύτερα επειδή στηρίζονται από τις θυγατρικές του εξωτερικού αλλά συνολικά μπορεί να ειπωθεί ότι τα προ προβλέψεων έσοδα έχουν πρόβλημα στην Ελλάδα.

6)Οι συλλογικές λύσεις που έχουν προταθεί για τα NPEs των τραπεζών έχουν μεγάλα ρίσκα.
Το Ιταλικό μοντέλο πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα
Α)Είναι επαρκείς οι προβλέψεις;
Β)Οι προμήθειες μπορούν να διαμορφωθούν στο 2,8% π.χ. χωρίς να θεωρηθεί κρατική βοήθεια state aid;
Ταυτόχρονα και η πρόταση της ΤτΕ είναι επικίνδυνη όχι μόνο γιατί ζητάει από το κράτος να χάσει 7,4 δισεκ. να τα χάσει για να στηρίξει το σχέδιο με την σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού όπου θα μεταφερθούν 40 δισεκ. NPEs αλλά προδιαθέτει κεφαλαιακή επίπτωση στις τράπεζες έως 5 δισεκ. ευρώ.
Άρα και οι συλλογικές λύσεις, το Ιταλικό μοντέλο λιγότερο και της ΤτΕ περισσότερο δεν επιλύουν το πρόβλημα.

7)Σε αυτό το σκηνικό αδιεξόδου έχουμε και τα short fund που έχουν κατανοήσει το αδιέξοδο στις τράπεζες και αυξάνουν τις short θέσεις.
Οι short τύπου Lansdowne και Oceanwood πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, οπότε το dilution για τους παλαιούς μετόχους είναι αναπόφευκτο.

Οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια

Δυστυχώς το επιχείρημα των short είναι ακριβές.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια ώστε με αυτά να ολοκληρώσουν εμπροσθοβαρώς τα σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων.
Νέα κεφάλαια κατ΄ ελάχιστον 6 δισεκ. και μέγιστο 10 δισεκ. θα μπορούσαν να δώσουν ξεκάθαρα πειστική λύση στο πρόβλημα των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Τα stress tests της ΕΚΤ και της EBA αποδείχθηκαν αναξιόπιστα, δεν μπορεί οι τράπεζες να περνούν στις 5 Μαΐου 2018 τα stress tests και οι μετοχές τους 9 μήνες μετά να έχουν καταρρεύσει σε επίπεδα δραματικά και να απέχουν από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 έως 90%.
Η αγορά πιστεύει ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Αυτή η παράμετρος είναι ο καταλύτης και ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει και η ΤτΕ που δεν πήρε θέση στις εξελίξεις ώστε να προλάβει το αδιέξοδο.
Τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών δεν είναι πρόβλημα που δεν θα έχει κεφαλαιακή επίπτωση.
Τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών δεν θα αντιμετωπιστούν χωρίς νέα κεφάλαια.
Οι βασικοί μέτοχοι αποτρέπουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι διεθνείς ξένοι θεσμικοί ούτε που εξετάζουν κεφαλαιακές ενισχύσεις στην Ελλάδα;
Πέραν από κρατικά κεφάλαια…δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες τουλάχιστον έως σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης