Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για αναθεωρητισμό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κατηγορεί Tajani και Salvini η Σλοβενία

Για αναθεωρητισμό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κατηγορεί Tajani και Salvini η Σλοβενία
Οι σφαγές αυτές αποτελούν πηγή έριδας μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας εδώ και πολύ καιρό
Για ιστορικό αναθεωρητισμό λόγω των δηλώσεων που έκαναν σε τελετή μνήμης για τα θύματα της Ιταλίας κατά τις σφαγές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγορεί η Σλοβενία τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani και τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini.
Tajani και Salvini μίλησαν στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στην Μπασόβιτζα, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία, εκεί όπου πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν από τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους του Τίτο στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου πολέμου.
O Salvini συνέκρινε «τα παιδιά που πέθαναν στο Άουσβιτς με τα παιδιά που πέθαναν στην Μπασόβιτζα».
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani είπε ότι «χιλιάδες αθώα θύματα σκοτώθηκαν επειδή ήταν Ιταλοί... από στρατιώτες που φορούσαν ένα κόκκινο αστέρι στο κεφάλι τους».
Ο Tajani έκλεισε την ομιλία του ανακράζοντας, «Ζήτω η ιταλική Ίστρια, ζήτω η ιταλική Δαλματία», αναφερόμενος σε εδάφη που ανήκαν στη Ιταλία κατά το μεσοδιάστημα των δύο πολέμων και που σήμερα αποτελούν τμήμα της Σλοβενίας και της Κροατίας.
Ο Σλοβένος Πρόεδρος Borut Pahor είπε ότι «δεν υπάρχουν μάρτυρες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας» και πρόσθεσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία έναντι των απαράδεκτων δηλώσεων των ανώτατων Ιταλών αξιωματούχων που υπονόησαν ότι αυτοί οι σκοτωμοί ήταν εθνοκαθάρσεις», αναφέρει ο Σλοβένος Πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Ιταλό ομόλογό του Sergio Matarella.
«Πρόκειται για απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό.
Ο φασισμός ήταν γεγονός και στόχος του ήταν η καταστροφή Σλοβένων πολιτών», έγραψε στο twiter ο Σλοβένος πρωθυπουργός Marjan Sarec.
Οι σφαγές αυτές αποτελούν πηγή έριδας μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας εδώ και πολύ καιρό.
Οι δύο χώρες διαφωνούν για το συνολικό αριθμό των θυμάτων, με στοιχεία που εκτείνονται από εκατοντάδες ως άνω των 10.000.
Μετά τον πόλεμο, η Ιταλία θέλοντας να γυρίσει τη σελίδα της φασιστικής της ιστορίας, και των εγκλημάτων που διέπραξαν οι δυνάμεις της στη Γιουγκοσλαβία, υποστήριζε ότι οι εν λόγω σφαγές έγιναν μόνο από την ακροδεξιά.
Μετά το 2004, η κυβέρνηση του Silvio Berlusconi καθιέρωσε εθνική ημέρα μνήμης για τα θύματα αυτών των σφαγών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης