Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναβρασμός στις ΗΠΑ για τον κινέζο στρατιωτικό διαστημικό σταθμό στην Αργεντινή - Τί τρομάζει την Ουάσιγκτον

tags :
Αναβρασμός στις ΗΠΑ για τον κινέζο στρατιωτικό διαστημικό σταθμό στην Αργεντινή - Τί τρομάζει την Ουάσιγκτον
Αναβρασμός στις ΗΠΑ για τον κινέζο στρατιωτικό διαστημικό σταθμό στην Αργεντινή - Τί τρομάζει την Ουάσιγκτον
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο ότι ο κινεζικός στρατός μπορεί να παρακολουθεί και να στοχεύει αμερικανικούς δορυφόρους από μια μυστική εγκατάσταση στο Las Lajas της Αργεντινής.
Στην κατάθεσή του στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 7/2, ο ναύαρχος Craig Faller, ο νέος διοικητής της αμερικανικής νότιας διοίκησης, προειδοποίησε για την ταχεία επέκταση της Κίνας στη Νότια Αμερική.
Ο Faller δήλωσε στους γερουσιαστές  ότι η Κίνα υποστηρίζει ενεργά τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα και προχωρά στην επέκταση της επιρροής της μέσω κρατικών δανείων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Παράλληλα τόνισε ότι το Πεκίνο έχει συμβάλει στην ανάπτυξη υποδομών όπως μια μυστική βάση που βρίσκεται στις ερήμους της Παταγονίας.



Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούν την ανάπτυξη της εγκατάστασης από την αρχή.
Τα τελευταία χρόνια, μια τεράστια κεραία έχει ανεγερθεί σε ένα συγκρότημα 200 εκταρίων που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στο βόρειο άκρο της Παταγονίας.
Ένας φράχτη υψηλής ασφαλείας περιβάλλει τον διαστημικό σταθμό και η βάση λειτουργεί υπό την περιορισμένη επίβλεψη αξιωματούχων  της Αργεντινής, λένε οι ειδικοί.



Ο Brian Weeden, ένας διαστημικός αναλυτής ασφάλειας και ασφάλειας στο Ίδρυμα Secure World, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί κεραίες παρόμοιες με εκείνες της Αργεντινής.
Οι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η κεραία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τη θέση και τη δραστηριότητα των αμερικανικών κατασκοπευτικών δορυφόρων.
«Το Πεκίνο θα μπορούσε να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας του με την Αργεντινή για να διεξάγει μόνο μη στρατιωτικές δραστηριότητες και μπορεί να έχει την ικανότητα να παρακολουθεί και ενδεχομένως να στοχεύει τις αμερικανικές, συμμαχικές και συνεργατικές διαστημικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Faller, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε στο Πεντάγωνο ο κορυφαίος στρατιωτικός βοηθός του πρώην υπουργού Άμυνας, James Mattis.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αίτημα του Πεκίνου για χρήση της εγκατάστασης μόνο για ειρηνικούς σκοπούς θα μπορούσε να είναι παραπλανητικό, καθώς η κινεζική εθνική υπηρεσία διαστήματος (η οποία σήμερα διαχειρίζεται την εγκατάσταση) συνδέεται στενά με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.



Ο Frank Rose, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων από το 2014 έως το 2017 και είναι επί του παρόντος ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, δήλωσε ότι η τοποθέτηση της κεραίας παρέχει στην Κίνα κρίσιμη διαστημική κάλυψη στο δυτικό ημισφαίριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης