Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία;

tags :
Η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία;
Εάν δεν περάσει η συμφωνία της May, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit είναι είτε μέσω της ανάκλησης της επιστολής για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 είτε μέσω της παράτασής του
Βρισκόμαστε πλέον μόλις 44 ημέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019 και ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σημάδι ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, με τους ηγέτες του μπλοκ.
Για αύριο, Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί συζήτηση για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ημερομηνία ψηφοφορίας για τη συμφωνία αποχώρησης δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η κρίσιμη ψηφοφορία δεν θα γίνει σίγουρα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Γιατί;
Διότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος.
Εάν η συμφωνία απόσυρσης δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία είναι είτε μέσω της ανάκλησης της επιστολής για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 είτε μέσω της παράτασης της διετούς διαδικασίας του Άρθρου 50 που λήγει στις 29 Μαρτίου, κάτι που είναι εφικτό μόνο με την ομόφωνη συμφωνία όλων των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.
Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σαφές ότι πρακτικά δεν θα είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν στις 29 Μαρτίου, ακόμη και η Βουλή υποστήριζε τελικά τη συμφωνία της πρωθυπουργού, καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμή κομμάτια πρωτογενούς νομοθεσίας και εκατοντάδες μέρη δευτερογενούς νομοθεσίας προς επεξεργασία.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η May θα επιδιώξει την επέκταση αυτή πριν να είναι πολύ αργά, αν όχι καθόλου.
Για να χορηγηθεί οποιαδήποτε παράταση, η αίτηση θα πρέπει να συμφωνηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαρτίου.
Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής καθορίζεται κατά τη διάρκεια μιας προπαρασκευαστικής περιόδου δύο εβδομάδων και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ζητήσει εκ των προτέρων να τεθεί το αίτημα στην ημερήσια διάταξη, δηλαδή έως τις 7 Μαρτίου ή σε τέσσερις εβδομάδες.
Από αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση από το κοινοβούλιο της αναγκαίας νομοθεσίας μέχρι τις 7 Μαρτίου.
Αυτή η νομοθεσία θα πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Αν υποθέσουμε ότι θα χρειάζονταν περίπου δύο εβδομάδες για να λάβει η νομοθεσία την απαραίτητη υποστήριξη, τότε η συζήτησή της στο κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους υπουργούς να διεξάγουν μια τελική «ουσιαστική ψηφοφορία» για τη συμφωνία μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, αλλά, δεδομένων των ανωτέρω, αυτό θα είναι πολύ αργά.

Τι θα γίνει την Πέμπτη;

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει μία πρόταση προς συζήτηση στο κοινοβούλιο αύριο Πέμπτη, η οποία θα επιδέχεται τροποποιήσεων από τους βουλευτές και, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, την ίδια μέρα θα υπάρξει νέα ομιλία της πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο και νέα συζήτηση πάνω σε νέα πρόταση της κυβέρνησης στις 27 Φεβρουαρίου.
Eίναι πολύ πιθανό να προταθούν πολλές τροπολογίες παρόμοιες με εκείνες που συζητήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου.
Όπως και στις 29 Ιανουαρίου, εάν αυτές είναι επιτυχείς, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, προσφέροντας στους βουλευτές που θέλουν να εμποδίσουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευτούν το Brexit, μια πιθανή νόμιμη διαδρομή για να το πράξουν.
Οι βουλευτές θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν «ενδεικτικές ψήφους» για να στηρίξουν τις αντίπαλες επιλογές -όπως η διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ένα δεύτερο δημοψήφισμα και η έξοδος χωρίς συμφωνία.
Θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν τη νομοθεσία για την επέκταση του Άρθρου 50.

Ποια τα επόμενα βήματα;

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το αν το κοινοβούλιο εγκρίνει μια εναλλακτική πορεία δράσης ή εάν η στρατηγική της May πάρει το «πράσινο φως» από τους βουλευτές.
Οι συντηρητικοί βουλευτές ενδέχεται να δώσουν στη May περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τα σχέδιά της να αλλάξει τη συμφωνία εξόδου και να την θέσει το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει στο κοινοβούλιο άλλη μία ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει παρουσιαστεί μία αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης.
Στη συνέχεια, υποθέτοντας ότι η May συμφωνήσει με μια αναθεωρημένη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να κερδίσει τη λεγόμενη «ουσιαστική» ψήφο στο κοινοβούλιο.
Αν η May χάσει, θα μπορούσε να θέσει τη συμφωνία προς ψήφιση για τρίτη φορά ή ακόμα και για τέταρτη φορά, αν και βάση των κανόνων του κοινοβουλίου θα χρειαστούν αλλαγές στη συμφωνία.
Αν και πάλι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν καταφέρει να λάβει το «Οκ» των βουλευτών, τότε ένα άτακτο Brexit θα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Τι θα συμβεί σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία;

Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία της προγραμματισμένης εξόδου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητας για ένα «no deal Brexit».
Μια άτακτη βρετανική αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σήμαινε μια αποχώρηση χωρίς επίσημες ρυθμίσεις για τη μελλοντική σχέση.
Θα σήμαινε την κατάργηση της συμφωνημένης μεταβατικής περιόδου 21 μηνών, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, και η έξοδος θα ήταν άμεση.
Οι υπέρμαχοι του Brexit λένε ότι θα καθιστούσε το Ηνωμένο Βασίλειο ελεύθερο από τους κανόνες των Βρυξελλών και ικανό να συνάψει συμφωνίες με άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, οι Βρετανοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit, ύψους 39 δισ. στερλινών, αν και πρόσφατα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Philip Hammond, πυροδότησε αντιδράσεις λέγοντας ότι θα το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει ακόμη και χωρίς συμφωνία.
Πολλοί φοβούνται ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληγεί από ένα άτακτο Brexit, καθώς το εμπόριο θα δεχτεί πιέσεις από τους νέους συνοριακούς ελέγχους και τους δασμούς, καθώς και τη μεγαλύτερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.
Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να καταρρεύσουν κατά το ένα τρίτο στο χειρότερο σενάριο.
Οι τελωνειακοί έλεγχοι στη Μάγχη θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στα λιμάνια, να πλήξουν τις προμήθειες τροφίμων και άλλων αγαθών, όπως εξαρτήματα κινητήρων.
Σε ένα καθαρό σενάριο χωρίς συμφωνία, οι επιχειρήσεις θα χάσουν τα δικαιώματα διαβατηρίων τους, τα οποία τους επιτρέπουν να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να κατέχουν άδειες σε κάθε χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης