Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος 0,2% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Στα 1.314 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Ήπια άνοδος 0,2% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Στα 1.314 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με άνοδο 0,2% ή 2,10 δολ. στα 1.314 δολ. ανά ουγγιά
Με μικρή άνοδο έκλεισε σήμερα (12/2/2019) ο χρυσός, καθώς αποδυναμώθηκε ελαφρώς το δολάριο, με την αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα να στρέφει τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.
Οι δύο χώρες συνεχίζουν τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν εκπνεύσει η προθεσμία, στις αρχές Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η εμπορική εκεχειρία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τόνισε σήμερα ότι είναι ανοικτός να επιτρέψει να ξεπεραστεί ελαφρώς η προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά, εάν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε μια πλήρη συμφωνία.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καθώς αργά χθες επετεύχθη μια συμφωνία επί της αρχής, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα ακόμα κυβερνητικό shutdown.
Μάλιστα, σημερινή δήλωση του Donald Trump ενίσχυσε το θετικό κλίμα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αν και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προσωρινή συμφωνία για τη μετανάστευση.
Βασική ανησυχία του Trump είναι ότι με τη λύση που επιτεύχθηκε θα υπάρξει μεν χρηματοδότηση των κρατικών οργανισμών, όχι όμως και του τείχους που επιθυμεί να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,2% ή 2,10 δολ. στα 1.314 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,4% στις 96,7 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,133 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,4% στο 1,290 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ώθηση στην στερλίνα προσέφερε η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, όπου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να πετύχει μια συμφωνία που να μπορεί να υποστηρίξει το βρετανικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για μία ανανεωμένη συμφωνία.
Το δολάριο υποχώρησε «κόντρα» και σε ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2018, και συγκεκριμένα στα 7,34 εκατ., αντικατοπτρίζοντας την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Εξάλλου, ενθαρρυντικά για την αμερικανική οικονομία ήταν και σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν αισθάνεται ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλές, ενώ χαρακτήρισε «καλή» την αμερικανική οικονομία.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας και τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2018, και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στην πορεία του δολαρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης