Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε ανοικτή επικοινωνία κυβέρνηση - θεσμοί για τις τελικές «διορθώσεις» του νέου νόμου Κατσέλη - Ποιες οι βασικές προτάσεις

Σε ανοικτή επικοινωνία κυβέρνηση - θεσμοί για τις τελικές «διορθώσεις» του νέου νόμου Κατσέλη - Ποιες οι βασικές προτάσεις
Τα σημεία στα οποία συμφωνούν και αυτά που διαφωνούν οι δύο πλευρές
Με ορίζοντα την 15η Φεβρουαρίου, ημέρα που λήγει ουσιαστικά το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόταση για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών.   
Στόχος είναι η τελική πρόταση να πάρει την μορφή σχεδίου νόμου την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προλάβει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα που εκπνέει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Το κείμενο είναι ακόμη ανοικτό σε «διορθώσεις», με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους θεσμούς, για να οριστικοποιήσει τους επιμέρους άξονες της ελληνικής πρότασης και να αποφύγει αρνητικές αναφορές για τα «κόκκινα» δάνεια στην δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.          
Η σύσκεψη της Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί να μην οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ακανθώδες ζήτημα των ορίων προστασίας της κύριας κατοικίας, ωστόσο- σύμφωνα με πληροφορίες- έγιναν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.
Ο συγκερασμός των υψηλών στόχων: να προστατευθεί πραγματικά η πρώτη κατοικία, να  αποκλειστούν οι κακοπληρωτές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και από την άλλη να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα οι οποίοι θα έβλαπταν το σύνολο της οικονομίας, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα.
Και από τις δύο πλευρές γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο» αλλά, όπως σημειώνουν, απομένουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες εκ των οποίων είναι κρίσιμες.
Τις λεπτομέρειες αυτές θα συζητήσουν εκ νέου οι δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση προς τους πιστωτές.
Στο τραπέζι μπήκαν όλα τα σενάρια με τις επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν για τις τράπεζες από το νέο νόμο, όπως και τα ποσά της επιδότησης που μπορεί να προσφέρει το κράτος, ώστε να διευκολυνθούν και οι δανειολήπτες που θα ρυθμίσουν τις οφειλές και κατ’ επέκταση να περιοριστεί το κόστος για το τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες μέσω της στρατηγικής επιδότησης θα λαμβάνουν συνολικά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Όσον αφορά στο «κούρεμα» των δανείων φαίνεται να συμφωνήθηκε ότι αυτό δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά κατά περίπτωση.
Φαίνεται να συμφωνήθηκε ακόμα ότι θα καταργηθεί η πρόβλεψη του ισχύοντος νόμου Κατσέλη ότι όποιος έμπαινε στον νόμο αποκτούσε ουσιαστικά ασυλία για 3 χρόνια.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης:

- Να δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία θα ενταχθούν όλα τα δάνεια του νόμου έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και σωστή παρακολούθηση.
- Να ενταχθούν στο νόμο τα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Μένει όμως ακόμα το μεγάλο αγκάθι των ορίων προστασίας της κύριας κατοικίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, απορρίπτονται τα σενάρια που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών).

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη που θα προβλέπει:

- Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ
- Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση.
Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.
- «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες.
Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης, είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.
- Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).
- Μείωση επιτοκίου.
- Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2 έως 3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης