Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι μελλοντικοί πόλεμοι του φυσικού αερίου

tags :
Οι μελλοντικοί πόλεμοι του φυσικού αερίου
Οι μελλοντικοί πόλεμοι του φυσικού αερίου
Σε μια κίνηση που δεν πρέπει να εκπλήσσει η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς αναμένει μείωση στην παραγωγή φυσικού αερίου στην γηραιά της Ευρώπης σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση.
Το 2018  η Gazprom πούλησε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενώ το μερίδιό της στην περιοχή αυξήθηκε πάνω από το 33%, σύμφωνα με έκθεση της Reuters.
Η Elena Burmistrova, υπεύθυνη για τις εξαγωγές της Gazprom, δήλωσε ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την μείωση της παραγωγής στην ΕΕ, κυρίως στο Groningen στην Ολλανδία,  το οποίο κάποτε ήταν το μεγαλύτερος κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας επίσης σταδιακά μειώνεται...
Έτσι, ο χώρος για να αυξηθούν οι ρωσικές εξαγωγές απελευθερώνεται», ανέφερε η Burmistrova στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το φυσικό αέριο στη Βιέννη.

Οι μελλοντικοί πόλεμοι του φυσικού αερίου

Η δήλωση της Gazprom έρχεται καθώς η παραγωγή φυσικού αερίου της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί προς τα κάτω τα επόμενα 12 χρόνια. Ανεξάρτητα από την πιθανή ανάπτυξη μη παραδοσιακών πηγών φυσικού αερίου, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 43% σε σχέση με το επίπεδο του 2013, δήλωσε πρόσφατα το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας (NESF) της Ρωσίας.
Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι προβλέπει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθεί στο ήμισυ έως το 2040.
Αυτή η εξασθενημένη παραγωγή έρχεται επίσης καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να ξεφύγουν από υπερβολική εξάρτηση τόσο από την πυρηνική ενέργεια όσο και από άνθρακα που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, αφήνοντας ευκαιρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα την ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Ωστόσο, όλες αυτές οι πηγές θα πάρουν περισσότερο χρόνο και χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν προτού να μπορέσουν να προσθέσουν ένα σημαντικότερο ποσοστό του ενεργειακού μίγματος του μπλοκ προχωρώντας.
Επιπλέον, ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των γεωπολιτικών όσο και των ενεργειακών συμφερόντων, την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και την αύξηση του LNG καθώς η χώρα αναπτύσσει τον τομέα του LNG.
Εν τω μεταξύ, το Κατάρ (ο παγκόσμιος ηγέτης εξαγωγών LNG και οι ΗΠΑ οι οποίοι σύντομα θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας (LNG) θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συμφωνίες για το LNG τόσο με οικονομικά όσο και με γεωπολιτικά κίνητρα μεσοπρόθεσμα και  μακροπρόθεσμα.
Το Κατάρ ήδη επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των LNG των ΗΠΑ. ως ένα καθαρό έργο διαφοροποίησης καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ αρχίζει να απογειώνεται, ανταγωνιζόμενη τόσο για το μερίδιο αγοράς της Ευρώπης όσο και για την Ασία. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύει το 72% της παγκόσμιας ζήτησης LNG, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 75% εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για LNG από την Κίνα.
Η Ρωσία έχει στην κατοχή της ένα δεκαπενταετές μονοπώλιο προμήθειας φυσικού αερίου, που χρονολογείται από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ευρώπη, προσφέροντας σαφώς γεωπολιτικό πλεονέκτημα έναντι των μελών της ΕΕ, ιδίως της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.
Η Μόσχα έχει επίσης διακόψει την παροχή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να προβεί σε πολιτικές δηλώσεις στο παρελθόν, ενισχύοντας τις προκλήσεις για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται από την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Γερμανική αφέλεια

Ωστόσο, περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να στραφούν μακριά από τα ρωσικό φυσικό αέριο της Μόσχας, στρεφόμενα στο LNG , και συγκεκριμένα στο LNG που προέρχεται από την Η.Π.Α.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ωστόσο, φαίνεται απαράδεκτα αφελής για τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το Βερολίνο ενέκρινε και προώθησε, εν μέσω έντονης  αντίδρασης από την Ουάσιγκτον, τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ο  Nord Stream 2 είναι αγωγός φυσικού αερίου μήκους 752 μίλια (1,222 χλμ.) περνάει υποθαλάσσια τη Βαλτική Θάλασσα, ξεκινώντας  από ρωσικά πεδία φυσικού αερίου καταλήγοντας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες χερσαίες διαδρομές στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λευκορωσία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό μέρος της διασφάλισης αυτής της ασφάλειας.
Στις 29 Ιανουαρίου, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DW ανέφερε, επικαλούμενος έναν από τους μηχανικούς του έργου, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης