Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η εξυγίανση των NPEs…δεν έχει μόνο κεφαλαιακό κόστος – Θα χαθούν 1 δισ ευρώ έσοδα από τα «κόκκινα δάνεια»

Η εξυγίανση των NPEs…δεν έχει μόνο κεφαλαιακό κόστος – Θα χαθούν 1 δισ ευρώ έσοδα από τα «κόκκινα δάνεια»
Οι προσδοκίες για κέρδη σε ένα αισιόδοξο σενάριο είναι 750 με 800 εκατ για όλο το σύστημα το 2021... όταν το 2007 εμφάνιζαν κέρδη 5,54 δισεκ. ευρώ.
Όταν οι τράπεζες ανακοινώνουν στις λογιστικές καταστάσεις και στους ισολογισμούς τους τις επιδόσεις τους παρουσιάζουν μια πλειάδα αριθμοδεικτών και όλοι εστιάζονται στο τελικό αποτέλεσμα, στα προ προβλέψεων έσοδα, στο κόστος ρίσκου, στα NPEs και στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Όμως τα NPEs ή προβληματικά ανοίγματα δεν είναι μόνο πρόβλημα για τις τράπεζες γιατί μεταξύ άλλων σε ετήσια βάση παράγουν σχεδόν 1 δισεκ. έσοδα.
Και όμως οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους από τα NPEs περίπου 83 δισεκ. ευρώ που σε ετήσια βάση κινούνται μεταξύ 900 εκατ και 1 δισεκ. ευρώ.
Εάν σήμερα οι τράπεζες απομάκρυναν από τους ισολογισμούς τους τα NPEs 83 δισεκ. ευρώ, οι επενδυτικοί οίκοι θα αποτιμούσαν 1)Την απώλεια εσόδων που υπολογίζονται σε 1 δισεκ. ετησίως
2)Την σχέση κόστους προς έσοδα στις καλές τράπεζες που θα απέμεναν
Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες εμφανίζουν επιδείνωση της σχέσης κόστους προς έσοδα και σίγουρα θα χρειαζόταν μεγάλη μείωση ειδικά του ανελαστικού κόστους όπως των εργαζομένων.
Οι τράπεζες έχοντας εγκλωβιστεί σε ένα 10ετή φαύλο κύκλο προβλημάτων δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν όχι γιατί υπάρχουν μόνο τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα αλλά και γιατί δεν παράγονται νέα έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να τονώσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Οι επενδυτικοί οίκοι δεν αναλύουν μόνο την επίδραση των προβληματικών ανοιγμάτων στα κεφάλαια που σίγουρα είναι το σημαντικότερο σημερινό πρόβλημα των τραπεζών αλλά αναλύουν και την πορεία εσόδων των τραπεζών κατά την διαδικασία εξυγίανσης τους.
Οι ροές νέων δανείων σε σχέση με τις αποπληρωμές δείχνουν ότι τα υπόλοιπα δανείων μειώνονται γιατί αυτά που αποπληρώνονται είναι περισσότερα από αυτά που προστίθενται στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Όσο και εάν φαίνεται παράδοξο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα οργανικά έσοδα θα πληγούν και λόγω των NPEs υπό την έννοια ότι όσο μειώνονται θα μειώνονται και τα έσοδα που προκύπτουν από τα κόκκινα δάνεια.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν ακόμη 2-3 χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως η εξυγίανση των τραπεζών και σταθεροποιηθούν ισολογισμοί και έσοδα.
Οι προσδοκίες για κέρδη σε ένα αισιόδοξο σενάριο είναι 750 με 800 εκατ για όλο το σύστημα το 2021... όταν το 2007 εμφάνιζαν κέρδη 5,54 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης