Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλαλούμ μετά από την έμμεση παραδοχή ήττας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Κατρούγκαλο

Αλαλούμ μετά από την έμμεση παραδοχή ήττας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Κατρούγκαλο
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την παγίδα που προσπάθησε να στήσει η ΝΔ
Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτή τη φορά, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Από την πρώτη μέρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε μια νέα σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ακόμη και για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων.
Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί ο τρόπος εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να πραγματοποιηθούν έξι συνεχόμενες ψηφοφορίες και αν αποβούν άκαρπες το λόγο να πάρει ο λαός.
Η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες και στην τελευταία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται ακόμη και με απλή πλειοψηφία.
Από την κίνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στην επιτροπή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση βλέπουν μια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσπεράσει τον σκόπελο της προσφυγής στις κάλπες το 2020 που λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.
Τα αίματα άναψαν στο πολιτικό σκηνικό όταν αργά το απόγευμα της Τρίτης άρχισαν να διακινούνται σενάρια  για μπλόκο στο υπό αναθεώρηση άρθρο από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που το έχει εισηγηθεί.
Τα εν λόγω σενάρια έκαναν λόγο για συνειδητή καθοδηγούμενη άρνηση ψήφου συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση στην ολομέλεια τον Μάρτιο, προκειμένου - σε διατάξεις μάλιστα στις οποίες συμπίπτουν οι προτάσεις με τη ΝΔ -  να μην συγκεντρώσουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και συνεπώς να μην μπορεί η επόμενη Βουλή να τις αναθεωρήσει με απλή πλειοψηφία 151.
Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της ολομέλειας διέψευδε όσα συζητούσε νωρίτερα με δημοσιογράφους. Επικράτησε αλαλούμ ενώ τα μπρος - πίσω από την κυβέρνηση έδωσαν τροφή για νέο γύρο αντιπαράθεσης.

ΝΔ: Αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία κάνοντας λόγο για καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία σκέφτονται να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις από φόβο μήπως ψηφίσει και η ΝΔ.
Μάλιστα, στην Πειραιώς, υπογραμμίζουν ότι εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο, θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού.
Είναι η πρώτη φορά, τονίζουν στελέχη της ΝΔ, που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές αλλά και ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία.
Μάλιστα, στην Πειραιώς, επιστρατεύουν το χιούμορ, ορμώμενοι από την γνωστή ιστορία της περασμένης εβδομάδας με τον βουλευτή Αριστείδη Φωκά και προσθέτουν ότι για να ολοκληρωθεί «η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης - κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις δικές τους προτάσεις να πάνε μετά, όλοι μαζί και για γκαζόζες».
Σε κάθε περίπτωση, είτε φύγουν είτε δε φύγουν, οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και μόνο ότι άνοιξαν με δική τους ευθύνη ένα τέτοιο ζήτημα, δηλαδή το αν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη, για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι η απόλυτη παραδοχή ότι οι εκλογές έχουν κριθεί και ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι πλειοψηφία η ΝΔ.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την παγίδα που προσπάθησε να στήσει η ΝΔ

Όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να αποφύγει την παγίδα που πήγε να στήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανακοινώνοντας ότι θα ψηφίσει την τροποποίηση του άρθρου 32 για την εκλογή προέδρου σε τρόπον ώστε να απαλοιφθεί άπαξ δια παντός η δυνατότητα που έχει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή προκαλώντας πρόωρες εκλογές.
Με άλλα λόγια, να μην επαναληφθεί το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνασπιζόμενος με την υπόλοιπη αντιπολίτευση απέτρεψαν την εκλογή του Σταύρου Δήμα και προκάλεσαν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.
Οι προτάσεις όλων των κομμάτων σε αυτή τη φάση προνοούν ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει.
Μεταξύ αυτών είναι και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που ο τρόπος που το κάθε κόμμα προτείνει να αποσυνδεθούν τα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή η προεδρική εκλογή και η προσφυγή στις κάλπες γίνεται με διαφορετικούς τρόπους.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προκειμένου να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε λιγότερο από ένα χρόνο αφού το 2020 είναι η εκλογή προέδρου, υποστηρίζει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να πάρει παραπάνω από 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή και όταν σχηματιστεί η επόμενη, θα το αναθεωρήσει και θα ορίσει ότι δεν διαλύεται η Βουλή.
Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το «όπλο» του να προκαλέσει πρόωρη διάλυση της επόμενης Βουλής με αφορμή την προεδρική εκλογή με στόχο οι αμέσως επόμενες εκλογές να γίνουν με την απλή αναλογική ώστε να ξαναμπει στο παιχνίδι το σημερινό κυβερνητικό κόμμα το οποίο στο μεταξύ θα έχει ηττηθεί.
Μια ήττα που καθώς φαίνεται, τη βλέπουν και οι ίδιοι, τουλάχιστον με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην προκειμένη περίπτωση ανεξάρτητα τι δηλώνουν επισήμως και τι ενέσεις αισιοδοξίας κάνουν σε εαυτούς και αλλήλους.
Ούτως ή άλλως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η διαδικασία αυτό το διήμερο στο κοινοβούλιο και μέχρι τις 13 Μαρτίου οπότε και θα γίνει η ουσιαστική και καταληκτική ψηφοφορία.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης