Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Προεκλογικά δώρα Τσίπρα αντί μεταρρυθμίσεων - Νευρικοί οι δανειστές

tags :
Handelsblatt: Προεκλογικά δώρα Τσίπρα αντί μεταρρυθμίσεων - Νευρικοί οι δανειστές
Η ελληνική κυβέρνηση μένει πίσω στην  υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αναφέρει η γερμανική εφημερίδα
Την θέση πως ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει σε εκλογικούς ρυθμούς και τάζει προεκλογικά δώρα αντί να προχωρά τις μεταρρυθμίσεις κάτι που καθιστά ιδιαίτερα νευρικούς τους δανειστές της Ελλάδας διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αν και τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά για την Αθήνα, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαίρει της διεθνούς αναγνώρισης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, η εικόνα είναι διαφορετική για τους πιστωτές της Ελλάδας.
«Η κυβέρνηση είναι αρκετά μακριά από την υλοποίηση των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων.
Η Αθήνα πρέπει να κάνει πρόοδο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Διαφορετικά ο Τσίπρας θα δει την ελάφρυνση του χρέους να καθυστερεί.
Πριν έξι μήνες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Έκτοτε η χώρα δεν λαμβάνει δάνεια.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για απελευθέρωση.
Ωστόσο, η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» αναφέρει η Handelsblatt. η οποία  υποστηρίζει πως παρόλο αυτά η Ελλάδα παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση και ότι οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα επικαλείται τη δήλωση του Declan Costello από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος χαρακτήρισε απογοητευτική την αξιολόγηση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά αλλά και τη δυσαρέσκεια του ΔΝΤ, το οποίο σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.
Όπως επισημαίνεται η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ακόμα 16 μεταρρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων μέτρα οικονομικής διαχείρισης, μέτρα στον τομέα της Υγείας, της δημόσιας διοίκησης και περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
Μάλιστα η Handelsblatt αναφέρει ενδεικτικά ότι τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση έχασε τον στόχο που είχε θέσει, καθώς αντί για έσοδα 2,15 δις ευρώ που είχε προϋπολογίσει, στα ταμεία εισέρευσαν 738,4 εκατομμύρια ευρώ.
«Μια από τις εκκρεμότητες αφορά νέα νομοθετήματα σχετικά με την πτώχευση ιδιωτών.
Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτου που χρωστούν στις τράπεζες προστατεύονται από κατάσχεση.
Κάτι το οποίο ενθαρρύνει πολλούς οφειλέτες να μην εξυπηρετούν πλέον τα στεγαστικά τους δάνεια ενώ θα μπορούσαν.
Θεσμοί και τράπεζες ζητούν τη χαλάρωση των κανονισμών προστασίας.
Στόχος είναι να επιταχυνθεί η μείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων και να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται και στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους τραπεζίτες.
«Ο Τσίπρας διστάζει να υλοποιήσει αυτή τη μη δημοφιλή μεταρρύθμιση.
Διότι βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα.
Το αργότερο τον Οκτώβρη πρέπει να εκλεγεί μια νέα βουλή.
Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει ήδη την άνοιξη αφού ο συνασπισμός του Τσίπρα με τους δεξιούς λαϊκιστές διαλύθηκε.
Για να αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας μοιράζει τώρα προεκλογικά δώρα.
Χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές ακύρωσε μια συμπεφωνημένη προσαρμογή του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, αύξησε από την 1η Φεβρουαρίου τον κατώτατο μισθό κατά 11% και υπόσχεται δεκάδες χιλιάδες νέες προσλήψεις στο δημόσιο.
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα αντίθετα, περνά σε δεύτερη μοίρα.
Αυτό ενδέχεται να στοιχίσει πολλά χρήματα στην Αθήνα.
Διότι στο πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους οι πιστωτές συμφώνησαν στην επιστροφή κερδών που πέτυχαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος με τα ελληνικά ομόλογα.
Πρόκειται για 4,8 δις ευρώ τα οποία πρόκειται να εκταμιευτούν σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι το 2022, εφόσον η Αθήνα υλοποιεί τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Η πρώτη δόση έπρεπε να εκταμιευτεί ήδη τον Δεκέμβρη του 2018.
 Ωστόσο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν την ενέκριναν ακόμη διότι η Αθήνα δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις» τονίζει η Handelsblatt.





www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης