Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική κόπωση στο ΧΑ +0,15% στις 656 μον. με Coca Cola +2% και Intralot -8% - Βελτίωση στα ομόλογα, Ελλάδα 3,91%, Ιταλία 2,80%

tags :
Τραπεζική κόπωση στο ΧΑ +0,15% στις 656 μον. με Coca Cola +2% και Intralot -8% - Βελτίωση στα ομόλογα, Ελλάδα 3,91%, Ιταλία 2,80%
Στις δημοπρασίες εξανεμίστηκαν τα κέρδη των τραπεζών ενώ θετικά έκλεισε η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25
(upd16)Τραπεζική κόπωση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την πρόσφατη κερδοσκοπική αναλαμπή ενώ η άνοδος δεικτοβαρών μετοχών του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρας +3,13%, Coca Cola +1,74% και ΟΠΑΠ +1,71% διατήρησαν σε θετικό πρόσημο τον Γενικό Δείκτη
Από την άλλη, με απώλεις -7,41% έκλεισε η μετοχή της Intralot - με χαμηλό ημέρας -11,48% - καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Sans Girisim, ο έτερος διεκδικητής του στοιχήματος στην Τουρκία έχει υποβάλει πιο ανταγωνιστική προσφορά

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στάση αναμονής από τους πωλητές ενώ ο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα επιβεβαιώνει την διστακτικότητα των αγοραστών να κινηθούν πιο επιθετικά για να επιτρέψουν στον Γενικό δείκτη να υπερβεί τις 660 μονάδες.
Εξανεμίστηκαν σχεδόν όλα τα κέρδη των τραπεζών στις δημοπρασίες, με οριακή άνοδο έκλεισε η Πειραιώς στο χαμηλό της ημέρας διατηρώντας όμως το θετικό πρόσημο +0,28% - με υψηλό ημέρας +5,15% και ακολούθησε oμοίως η Alpha Bank +0,10%.
Με απώλειες έκλεισε η Eurobank -1,01% και με οριακή πτώση η Εθνική -0,09%.
Είναι ξεκάθαρο  ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες έχει αποφασίσει εφόσον επιτυγχάνονται οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των NPEs να μεταθέτει άτυπα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης έως το Καλοκαίρι του 2020.
Και ενώ η τράπεζα Πειραιώς μπορεί να πήρε παράταση έως το καλοκαίρι του 2020 από την άλλη αρχές Δεκεμβρίου 2019 πρέπει να πληρώσει τα 160 εκατ των cocos των ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς δεν έχει περιθώριο να μην πληρώσει τα 160 εκατ που αντιστοιχούν σε 8% επιτόκιο για τα 2 δισεκ. cocos γιατί ήδη έχει αναβάλλει την πληρωμή μια φορά.
Συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών με στόχο η τελική πρόταση να πάρει την μορφή σχεδίου νόμου την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προλάβει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα που εκπνέει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Επίσης σε αγώνα δρόμου βρίσκεται  η κυβέρνηση καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές με στόχο την επιστροφή κερδών που πέτυχαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος με τα ελληνικά ομόλογα
Πρόκειται για 4,8 δις ευρώ τα οποία πρόκειται να εκταμιευτούν σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι το 2022, εφόσον η Αθήνα υλοποιεί τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις ενώ η πρώτη δόση έπρεπε να εκταμιευτεί ήδη τον Δεκέμβρη του 2018.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΠΑΠ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Grivalia, Aegean, Viohalco.
Εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι αγορές στην Ασία με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία στο +1,34% ενώ ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία +0,70% και τον FTSE MIB στην Ιταλία +1%.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 3,91% και το ιταλικό 10ετές  στο 2,80% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 111 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 656 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 630-640 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 655-665 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 675-685 μονάδων
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,15% στις 656 μονάδες έχοντας υψηλό στις 657,80 μονάδες και χαμηλό στις 652,08 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 12,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ και όγκου 439 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eθνική διακίνησε 400 χιλ.τεμάχια αξίας 444 χιλ. ευρώ και η Jumbo 39 χιλ. τεμάχια αξίας 576 χιλ. ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Mε οριακό πρόσημο ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης στο +0,03% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης στο άνοιγμά του κατέγραψε κέρδη +0,50%
Περί τις 10:40,με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Πειραιώς με κέρδη έως +5,08% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,11% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο +0,37%
Λίγο πριν τις 12:00, με πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και σε συνδυασμό τις ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, πλην της Πειραιώς, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,64% και ο  Γενικός Δείκτης στο -0,46%
Στις δημοπρασίες με ελεγχόμενες πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε πτωτικά στο -0,26% ενώ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε με την βοήθεια των δεικτοβαρών Coca Cola και ΟΠΑΠ το θετικό πρόσημο +0,15%.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τη FYROM, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της γείτονος χώρας, ανακοίνωσε  ότι από τις 12 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Στο απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών και καθώς πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Z. Zaev, ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις μισή ώρα διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον Τούρκο ομόλογο του, Hulusi Akar, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να καταστήσει σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με δηλώσεις περί «γαλάζιας πατρίδας».
Νέες συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας πριν την 1η Μαρτίου
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Stephen Mnuchin βρίσκεται στο Πεκίνο
ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας δήλωσε  ότι ελπίζει σε παραγωγικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα ενώ δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία.
Πάντως χθες ο Trump άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή χρονική παράταση, αν και υποστήριξε πως θα προτιμούσε να μην χρειαστεί, εκφράζοντας την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του προκειμένου να επισφραγίσουν τη συμφωνία.
Τη διαβεβαίωση ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και ότι δεν θέλει να καθυστερήσει την -προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019- αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε σήμερα (13/2/2019) η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May.
Επίσης η May μιλώντας σε ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων υποστήριξε ότι αναβολή αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα, καθώς δεν θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, ούτε θα ωθήσει το Κοινοβούλιο πιο κοντά στην έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης.
Σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας βρίσκεται αυτήν την περίοδο η Κίνα, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει την έκθεσή της στο άλλοτε πλουσιότερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Wall Street Journal» -επικαλούμενη πηγές.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία έρχεται να εντείνει την πίεση στο καθεστώς του Nicolas Maduro, ο οποίος θεωρεί το Πεκίνο και τη Μόσχα ως τους πιο ισχυρούς συμμάχους.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι συνομιλίες έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον ενώ υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Guaido είχε επιχειρήσει άνοιγμα προς το Πεκίνο και τους άλλους πιστωτές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι τους συμφέρει η πολιτική αλλαγή στη Βενεζουέλα.
Πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται η Ισπανία, καθώς καταψηφίστηκε ο προύπολογισμός του 2019.
Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Pedro Sanchez.
Σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 14η Απριλίου 2019 και η 28 Απριλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται και η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαϊου.

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με ισχυρή άνοδο +1,34%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,84% στις 2.721,,07 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο +1,19% στις 28505,50 μονάδες

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο FTSE 100 με άνοδο +0,95%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,70%, ο S&P με άνοδο +0,55%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,41% ( 7,38 δολ. )

Νευρικότητα στις τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές 

Νευρικότητα καταγράφηκε στις τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα ενώ στις δημοπρασίες σχεδόν όλες μηδένισαν τα αρχικά τους κέρδη
Με οριακά κέρδη έκλεισαν Πειραιώς και Alpha Bank, με απώλειες η Eurobank και με οριακή πτώση η Εθνική .
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1040 ευρώ με πτώση -0,09% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9960 ευρώ με άνοδο +0,10% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,72 ευρώ με άνοδο +0,28% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,54 ευρώ με πτώση -1,01% με όγκο 4,2 εκατ. χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,98 ευρώ με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 437 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1120 ευρώ με άνοδο +1,63%, με όγκο 330 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Κέρδη σημειώσαν στην πλειονότητα τους, οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Grivalia, Aegean, Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,43 ευρώ με άνοδο +1,74% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,44 ευρώ με πτώση -0,10% και αποτίμηση 5,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3120 ευρώ με άνοδο +0,15% και αποτίμηση 304 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6520 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 383 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,9450 ευρώ με άνοδο +1,71% και αποτίμηση 2,85 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,06 με πτώση -0,94% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,85 ευρώ με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,35 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,65 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,74 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,35 ευρώ με πτώση -1,30% και κεφαλαιοποίηση 805 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,72 ευρώ αμετάβλητη και με την κεφαλαιοποίηση στα 245 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0835 ευρώ με πτώση -2% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,91% και στην Ιταλία 2,80% με διαφορά spread 111 μ.β.

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,91% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,80% να έχει επίσης βελτιωθεί.  
Τα ελληνικά ομόλογα μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν πρόσφατα εσχάτως κινούνται σταθεροποιητικά.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 111 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,30% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,71 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,51%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,59 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,37% με απόδοση αγοράς 2,38% και απόδοση πώλησης 2,35%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 103,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,53%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 100,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,25% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,60 μονάδες βάσης και απόδοση 3,45% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 98,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3,89% με απόδοση αγοράς 3,91% και απόδοση πώλησης 3,88%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,71 μονάδες βάσης και απόδοση 4,42%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,64 μονάδες βάσης και απόδοση 4,70%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,58 μονάδες βάσης και απόδοση 4,81%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 377 μονάδες βάσης από 384 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 402 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,02% ή 402 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,80%

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,80% τις τελευταίες ημέρες είχε φθάσει έως 2,98%.
Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρώπη οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/2/2019 στο 0,14% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,90% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,61% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,80% με χαμηλό 2,79% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης