Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Στο 1,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Βρετανία: Στο 1,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία για τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (13/2) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση, έναντι 2,1% τον Δεκέμβριο του 2018, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση του δείκτη στο 1,9%.
Παράλληλα, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών, ο ΔΤΚ διαμορφώθηκε επίσης στο 1,8% έναντι 2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,9%.
Σύμφωνα με την ONS, ο βασικός συντελεστής για τις καθοδικές πιέσεις προς την πληθωρισμό προήλθε από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και καυσίμων, με την πτώση ωστόσο να αντισταθμίζει από τον τομέα αεροπορικών ναύλων.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον ίδιο μήνα υποχώρησε στο 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι 2,4% τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ σε μηνιαία βάση σημειώθηκε πτώση κατά -0,3%.
Οι τιμές παραγωγού που αφορούν τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκαν στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2019, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο του 2018.
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού που αφορά τον τομέα του πετρελαίου υποχώρησε κατά -6,9% για τον ίδιο μήνα, γεγονός που αποτελεί τον μοναδικό τομέα ο οποίος άσκησε καθοδικές πιέσεις στον συνολικό δείκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης