Διεθνή

IEA: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου το 2019

IEA: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου το 2019
Ο Διεθνή Οργανισμός Ενέργειας διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2019
Στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα δυσκολευτεί να απορροφήσει την ανάπτυξη παροχής πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ αναφέρθηκε σήμερα (13/2) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας του έκθεσης, παρά τη μείωση στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Ειδικότερα, ο IEA διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου το 2019, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ζήτηση προς το πετρέλαιο «δέχεται στήριξη από τις χαμηλότερες τιμές και την έναρξη έργων στην Κίνα και τις ΗΠΑ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξη θα περιορίσει οποιαδήποτε άνοδο».
Όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, ο IEA εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερσηίως το 2019, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών του στα 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Αντίθετα, ο Οργανισμός υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση εντός ΟΠΕΚ, και συγκεκριμένα στα 30,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 31,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή υποχώρησε κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2019, στα 99,7 εκατ. βαρέλια συνολικά, ενώ η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία περικοπών διαμορφώθηκε στο 86% και 25% αντίστοιχα.
«Όσον αφορά την ποσότητα αργού πετρελαίου, οι αγορές ενδέχεται να είναι σε θέση να προσαρμοστούν μετά από τις αρχκές υπολογιστικές διακοπές», τόνισε ο IEA αναφερόμενος στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, προσθέτοντας ότι «τα αποθέματα στις περισσότερες αγορές είναι σήμερα άφθονα, και υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα».
«Οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν αυξηθεί ανησυχητικά επειδή η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί από τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», δήλωσε ο Οργανισμός, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «σε ποσοτικούς όρους, το 2019 οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή τους περισσότερο απ' ότι είναι η τρέχουσα παραγωγή της Βενεζουέλας».
Ωστόσο, όπως διευκρίνησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, «σε ποιοτικούς όρους, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα», διευκρινίζοντας ότι «η ποιότητα έχει σημασία».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης