Τι θα σημάνουν για τις αγορές ομολόγων οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

Τι θα σημάνουν για τις αγορές ομολόγων οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία
Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί αναλυτές και traders, είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 13 ή 28 Απριλίου 2019 οδεύει η Ισπανία, μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού 2019 τον οποίο κατέθεσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Pedro Sanchez.
Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί αναλυτές και traders, είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία είναι ιδιαίτερα ρευστό, καθώς μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ωστόσο απέχει πολύ από τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, με πιθανό ένα πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις εκλογές, η πρώτη αντίδραση θα είναι η πώληση των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και η άνοδος των αποδόσεων.
Σήμερα ωστόσο, ενώ αρχικά οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν, αυτό διήρκησε μόνο μερικά λεπτά.
Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρεί στο 1,237%, ενώ νωρίτερα ενισχύθηκε έως το 1,267%.
Η ΒΒVA προτρέπει τους επενδυτές να σορτάρουν τα 5ετή ομόλογα και να τηρήσουν στάση long στα 10ετή ομόλογα.
Εάν επαληθευτεί η τάση, θα πρόκειται για αντιστροφή έναντι του Νοεμβρίου, όταν τα 5ετή ισπανικά ομόλογα υπεραπέδωσαν, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής πολιτικής ηρεμίας.Η JP Morgan προτείνει στους επενδυτές την αγορά πορτογαλικών ομολόγων έναντι των ισπανικών.
«Η Πορτογαλία πείθει περισσότερο τους επενδυτές, καθώς το ρίσκο είναι χαμηλότερο», αναφέρουν οι αναλυτές σε σημείωμά τους με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2019.www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS