Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν σήμερα οι τράπεζες ανακοίνωναν σχέδια μείωσης NPEs με βάση το μοντέλο Eurobank θα χρειάζονταν να δαπανήσουν 7,35 δισ κεφάλαια

Εάν σήμερα οι τράπεζες ανακοίνωναν σχέδια μείωσης NPEs με βάση το μοντέλο Eurobank θα χρειάζονταν να δαπανήσουν 7,35 δισ κεφάλαια
Εάν όλες οι τράπεζες σήμερα ανακοίνωναν σχέδια μείωσης των NPEs σχεδόν 50% κατά το μοντέλο Eurobank υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν να δαπανήσουν 7,35 δισεκ. κεφάλαια.
Το Ιταλικό μοντέλο ή APS και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν παρουσιαστεί ως σχέδια λύσης για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών έχουν πολλές ατέλειες και ο βαθμός επικινδυνότητας τους είναι μεγάλος ειδικά στην λύση της ΤτΕ με το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Η μόνη πραγματική λύση που έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης είναι το μοντέλο Eurobank το οποίο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
Η Eurobank απορροφάει την Grivalia και το νέο σχήμα θα έχει 5,7 δισεκ. tangible book.
Εν συνεχεία τιτλοποιούνται 7 δισεκ. NPEs και θα πωληθεί είτε το 100% είτε η πλειοψηφία της FPS της εταιρίας διαχείρισης.
Η Eurobank σχεδιάζει με όλες αυτές τις κινήσεις να ενισχύσει έως 1,5 δισεκ. τα κεφάλαια της με τα 900 εκατ να προέρχονται από την Grivalia και περίπου 300-350 εκατ από την πώληση της FPS.
Ουσιαστικά από τις κινήσεις αυτές θα ενισχυθούν τα κεφάλαια κατά 1,3 με 1,55 δισεκ. με βάση σύγκρισης τα 4,84 δισεκ. tangible book κεφάλαια.
Στο πλαίσιο της εξυγίανσης έχει εκτιμηθεί ότι η Eurobank θα δαπανήσει 1,3 δισεκ. ή εύρος 1,1 με 1,4 δισεκ. κεφάλαια.
Η Eurobank θα διατηρήσει στο χειρότερο σενάριο τα ίδια κεφάλαια με αυτά που είχε πριν το deal αλλά έχοντας μειώσει τα NPEs κατά 7 δισεκ. από την μεγάλη τιτλοποίηση ονομαζόμενη Cairo και 2 δισεκ. την τιτλοποίηση στεγαστικών προβληματικών δανείων 2 δισεκ. ονομαζόμενη Pillar.
Εάν όλες οι τράπεζες σήμερα ανακοίνωναν σχέδια μείωσης των NPEs σχεδόν 50% κατά το μοντέλο Eurobank υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν να δαπανήσουν 7,35 δισεκ. κεφάλαια.
Τα συνολικά καθαρά tangible book κεφάλαια από 25,85 δισεκ. θα μειώνονταν σε 18,5 δισεκ. ευρώ περίπου.
Η Πειραιώς θα χρειαζόταν να υποστεί κεφαλαιακή επίδραση 2,6 δισεκ. η Alpha bank 2,1 δισεκ. η Εθνική 1,3 δισεκ. και η Eurobank 1,35 δισεκ. ευρώ.
Η εμπροσθοβαρής εξυγίανση των τραπεζών είναι μια κεφαλαιακά κοστοβόρος διαδικασία που χρήζει προσοχής και αποδεικνύει ότι η εξυγίανση των προβληματικών ανοιγμάτων ύψους 83 δισεκ. ευρώ για τις 4 μεγάλες τράπεζες είναι μια περίπλοκη διαδικασία.
Οι επιλογές είναι δύο.
Εμπροσθοβαρής λύση που απαιτεί κεφάλαια να δαπανηθούν, στην περίπτωση του μοντέλου Eurobank 7,35 δισεκ. ευρώ ή μια αργή διαδικασία εξυγίανσης όπου κυριαρχεί ο χρόνος, οι εποπτικές αρχές θα δώσουν παρατάσεις έως το Καλοκαίρι του 2020 αλλά οι αγορές θα είναι αμείλικτες και short.
Πάντως με βάση τα τωρινά δεδομένα το μοντέλο Eurobank σε σχέση με όλες τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η πιο αποτελεσματική, έχει ρίσκα, έχει κεφαλαιακή ζημία αλλά μπορεί να υλοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι το ερωτηματικό που υπάρχει για την Eurobank από τους short δεν είναι εάν θα υλοποιηθεί το μοντέλο – λύση που προτείνει αλλά εάν θα υλοποιηθεί έγκαιρα.
Επίσης πληροφορούμαστε ότι θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που έχει ζητήσει η Eurobank για να υλοποιήσει το σχέδιο της.
Οπότε το μοντέλο Eurobank θα υλοποιηθεί….

Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες εάν εφαρμόσουν το μοντέλο Eurobank;
Τράπεζες Κεφάλαια Μείωση 50% των NPEs Κεφαλαιακό κόστος μείωσης NPEs κατά 50% Κεφάλαια μετά το μοντέλο Eurobank
Πειραιώς 6,7 δισ 14 δισ 2,6 δισ 4,1 δισ
Alpha bank 7,75 δισ 11,5 δισ 2,1 δισ 5,65 δισ
Εθνική 5,7 δισ 8 δισ 1,3 δισ 4,4 δισ
Eurobank* 5,7 δισ 8 δισ 1,35 δισ 4,8 δισ
Σύνολο 25,85 δισ 41,5 δισ 7,35 δισ 18,5 δισ
*Με Grivalia
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης