Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για εμπόριο και shutdown

tags :
Ήπια κέρδη στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για εμπόριο και shutdown
Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι  θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και ότι θα αποφευχθεί ένα νέο shutdown
Με ήπια κέρδη άνοιξαν σήμερα (13/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και ότι θα αποφευχθεί ένα νέο κυβερνητικό shutdown στην Ουάσιγκτον.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,5% στις 25.552 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,5% στις 2.757 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,5% υψηλότερα, στις 7.452 μονάδες.


Ώθηση στον Dow προσφέρουν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2%) και Visa (+1,7%), ενώ στήριξη στον Nasdaq προσφέρουν οι μετοχές των Amazon (+0,8%) και Alphabet (+1%).
Χθες (12/2) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι θα μπορούσε να παρατείνει οριακά τη διορία της εμπορικής εκεχειρίας, εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου, καθώς μετά από αυτή την ημερομηνία, η Ουάσιγκτον αναμένεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά, κλιμακώνοντας τις εντάσεις των περασμένων μηνών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν καλά μέχρι στιγμής.
«Μέχρι τώρα, όλα καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mnuchin, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία των συναντήσεων στο Πεκίνο, ενώ απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα, το «CNN», η «Washington Post» και η «Wall Street Journal» αναφέρουν σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σχεδιάζει να υπογράψει τη δικομματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν μέλη του Κογκρέσο, με στόχο την αποφυγή ενός ακόμα κυβερνητικού shutdown στην Ουάσιγκτον.
Χθες, ωστόσο, ο Trump δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία και δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τη συμφωνία, η οποία δεν προβλέπει τη χρηματοδότηση του τείχους που επιθυμεί να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν αναμένει ένα ακόμη shutdown.
Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ψηφίσει ακόμη και σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με πηγή του «Reuters», παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα εκδώσει γραπτό αντίγραφο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές του Κογκρέσου τη Δευτέρα το βράδυ.
Η συμφωνία πρέπει επίσης να περάσει από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία και να υπογραφεί από τον Trump πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Παράλληλα, ώθηση στους δείκτες προσφέρουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιανουάριο του 2019, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στο κόστος της βενζίνης, σε μια ένδειξη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα.
Στους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 1,6%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 1,9% του Δεκεμβρίου αλλά και το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης από τον Ιούνιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης