Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα επίπεδα – ρεκόρ το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, έφθασε τα 22 τρισ. δολάρια

Σε νέα επίπεδα – ρεκόρ το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, έφθασε τα 22 τρισ. δολάρια
«Καλπάζει» το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ
Σε νέα επίπεδα – ρεκόρ εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου 2019, στα 22 τρισεκ. δολάρια (λίγο κάτω από 80% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Peterson Foundation.
Τους τελευταίους 11 μήνες, το δημόσιο χρέος της χώρας έχει διογκωθεί κατά 1 τρισεκ. δολάρια, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης που έχει καταγραφεί, επισημαίνεται.
Ο κύριος λόγος είναι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Προέδρου Donald Trump, όπως η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και το πρόγραμμα υποδομών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρεπουμπλικάνος είχε επικρίνει μεταξύ άλλων έντονα τον Barack Obama για το γεγονός ότι το χρέος αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας, του, την περίοδο που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Πλέον, όπως, το χρέος ενισχύεται με ακόμη υψηλότερο ρυθμό, χωρίς να υπάρχει ύφεση ή ανάγκη για πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική.

Σε επίπεδο - ρεκόρ το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών

Ανοδικά -κατά 0,2%- κινήθηκε για 18ο τρίμηνο το συνολικό χρέος των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε νέο επίπεδο-ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 13,54 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης.
Να σημειωθεί ότι το τρέχον χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών είναι κατά 21% υψηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008, όταν είχε ξεσπάσει η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Να σημειωθεί πως τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν -μετά από καιρό- σε 401 δισεκ. δολάρια την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019, έναντι 445 δισεκ. τρεις μήνες νωρίτερα.
Ανοδικά κινήθηκαν τα εκκρεμή δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, στα 584 δισεκ. δολάρια.
«Αγκάθι» παραμένουν τα φοιτητικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν στα 1,46 τρισεκ. δολάρια.
Η Fed σημειώνει πως το 6,5% των συνολικών δανείων παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης