Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σουρέτης (Intrakat): Στρατηγική επικέντρωσης σε κατασκευές δημοσίων έργων υποδομής, ΣΔΙΤ, έργα περιβάλλοντος και καινοτομίας

tags :
Σουρέτης (Intrakat): Στρατηγική επικέντρωσης σε κατασκευές δημοσίων έργων υποδομής, ΣΔΙΤ, έργα περιβάλλοντος και καινοτομίας
Σουρέτης (Intrakat): Στρατηγική επικέντρωσης σε κατασκευές δημοσίων έργων υποδομής, ΣΔΙΤ, έργα περιβάλλοντος και καινοτομίας
Χρονιά ορόσημο θεωρεί το 2019 για την Intrakat ο Διευθύνων Σύμβουλος, Πέτρος Σουρέτης.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σουρέτης εστιάζει στη συμμαχία της εταιρείας με τον Δημήτρη Κούτρα, που δημιούργησε νέα δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο, ξεδιπλώνει τη στρατηγική της και ορίζει το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε συμφωνία εξαγοράς 6.095.431 μετοχών (ποσοστό 20%) της Intrakat από τον Δημήτρη Κούτρα έναντι 8 εκατ. ευρώ και ένα μήνα αργότερα ο κ. Κούτρας ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της εταιρείας με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Πέτρο Σουρέτη.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σουρέτης, η συμφωνία της Intracom Holdings, του Ομίλου Κόκκαλη, με τον Δημήτρη Κούτρα, χαρακτηρίστηκε ως «κορυφαία εξέλιξη» στον κατασκευαστικό χώρο καθώς δημιούργησε νέα δεδομένα με πολλαπλασιαστική δυναμική.
Παράλληλα, προσθέτει ότι ο Όμιλος Intrakat, διατηρώντας την εξωστρέφεια του, είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και φιλοδοξεί να κατακτήσει ηγετική θέση στην προσεχή πενταετία. «Έχουμε σαφή στρατηγική και θα επικεντρωθούμε σε κατασκευές δημοσίων έργων υποδομής, ΣΔΙΤ, έργα περιβάλλοντος και καινοτομίας» επισημαίνει ο κ. Σουρέτης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Intrakat, Πέτρου Σουρέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Mαρία Τσιβγέλη.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια;

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης που έπληξε καίρια τον κατασκευαστικό χώρο και επέφερε σημαντικές αλλαγές σε μετοχικά και εταιρικά σχήματα, η μετά κρίση εποχή διαγράφεται σε ένα νέο τοπίο.
Είμαι αισιόδοξος λοιπόν, αλλά υπό τρεις προϋποθέσεις: Να υπάρχει πολιτική σταθερότητα συνοδευόμενη από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να ξεπεραστούν οι εύλογες ανησυχίες των επενδυτών, να επιστρέψει στην κανονικότητα το τραπεζικό σύστημα ώστε να χρηματοδοτηθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένους τομείς όπου υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης, όπως ο Τουρισμός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.ά.
Ο κατασκευαστικός χώρος πάντως έγινε από ατμομηχανή της οικονομίας, το τελευταίο βαγόνι της.
Να το θέσω πιο σωστά; Παραμένει ατμομηχανή αλλά χρειάζεται "καύσιμα" και ανασχεδιασμό της πορείας της, νέες "ράγες" νέα στόχευση και φυσικά νέα αντίληψη στο επιχειρείν.
Εμείς περάσαμε ήδη από την προηγούμενη χρονιά στην post crisis εποχή της Intrakat, αναδιοργανωθήκαμε και έχουμε σαφή στρατηγική..

Όπως η σύμπραξη με τον Δημήτρη Κούτρα;

Αυτή είναι μια κορυφαία στρατηγική συμφωνία από κάθε άποψη, που εκφράζει το πνεύμα του professional DNA μας.
Ο Δημήτρης Κούτρας πέρα από θρυλική θα σας έλεγα προσωπικότητα στο χώρο μας, είναι κι ένας πολύ δυναμικός επιχειρηματίας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι συναντηθήκαμε στο σωστό timing. Μέσα στο 2018 ολοκληρώσαμε την εταιρική αναδιοργάνωση με την Intradevelopment που είναι εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης οικιστικών, εμπορικών και τουριστικών ακινήτων καθώς και την δραστηριότητα αιολικής ενέργειας να περνούν στην Intracom Holdings.
Επίσης ενδοεταιρικά προχωρήσαμε σε οργανωτική αναμόρφωση με νέες καθαρές δομές, σύγχρονο management και τεχνοκρατική κουλτούρα.
Είναι δηλαδή μια συνολική στρατηγική που φυσικά υλοποιείται βήμα προς βήμα.

Είναι προφανές ότι θέλετε να "μεγαλώσετε" και μάλιστα γρήγορα

Κοιτάξτε ρεαλιστικά, όχι με μεγαλοστομίες, στοχεύουμε την επόμενη πενταετία να κατακτήσουμε ηγετική θέση στον χώρο.
Τονίζω το "ρεαλιστικά" γιατί σήμερα π.χ έχουμε ανεκτέλεστο 500 εκατ. ευρώ, ολοκληρώσαμε ήδη τα έργα στα 3 από τα 14 αεροδρόμια της Fraport ενώ διαθέτουμε πλέον ανταγωνιστικό μηχανισμό παραγωγής έργων.
Μην ξεχνάτε ότι η Intrakat είναι ήδη στο top 5 των τεχνικών εταιρειών, είναι εισηγμένη, έχει μια πορεία 30 και πλέον χρόνων καθώς ιδρύθηκε από τον Σωκράτη Κόκκαλη το 1987, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχοντας αναλάβει και εκτελέσει σύνθετα έργα.
Οπότε ναι είμαστε φιλόδοξοι για το άμεσο μέλλον αλλά χτίζουμε πάνω σε πολύ στέρεες βάσεις.

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας, για το 2019 δηλαδή;

Προσωπικά θεωρώ ότι το 2019 είναι χρονιά ορόσημο για την Intrakat για τους λόγους που είπα νωρίτερα, επειδή είμαστε έτοιμοι από κάθε πλευρά.
Ασφαλώς έχουμε ξεκάθαρους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε: Τα Δημόσια αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά έργα υποδομών που εκτιμώ ότι θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης γενικότερα.
Φυσικά τα ΣΔΙΤ και τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα καθώς αποτελούν την ας πούμε "σταθερά" του κατασκευαστικού χώρου και τέλος στο καινοτόμο πεδίο της "Πράσινης Οικονομίας" και της smart economy στα οποία πιστεύουμε ότι η Intrakat έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι η leading εταιρεία.
Γεωγραφικά μιλώντας καθώς έχουμε διεθνή παρουσία το footprint της δραστηριότητας μας είναι τα Βαλκάνια και οι παραμεσόγειες χώρες.
Έχουμε στόχο να φτάσουμε τα 300 εκατ. ευρώ turnover το 2019.

Μιλήσατε πριν για το τραπεζικό σύστημα ως προς την χρηματοδότηση του κατασκευαστικού χώρου. Εσείς που προσβλέπετε;

Κοιτάξτε, πρέπει να είμαστε "πολυμήχανοι" και να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στήριξης της αγοράς ανάλογα.
Υπάρχουν εργαλεία όπως και διαθέσιμοι πόροι από διαφορετικές πηγές, όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Υπάρχουν οι Παραχωρήσεις έργων και τα ιδιωτικά κεφάλαια όπως και τα investment funds.
Δεν ισχυρίζομαι ότι ο σχεδιασμός μπορεί να είναι το ίδιο εύκολος όπως στο παρελθόν, ισχυρίζομαι όμως ότι αν υπάρχει σαφής στόχευση, σωστός προγραμματισμός και εταιρική αξιοπιστία, διασφαλίζεται και η χρηματοδότηση.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε με πέντε λέξεις την Intrakat σήμερα πώς θα την ορίζατε;

Με πέντε λέξεις δύσκολο…
Ας πούμε: Αξιόπιστη, έμπειρη, δυναμική και καινοτόμα για το αύριο… Εξι λέξεις!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης