Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η επανάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αντιμετωπίζει πρόβλημα λιθίου

tags :
Η επανάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αντιμετωπίζει πρόβλημα λιθίου
Η επανάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αντιμετωπίζει πρόβλημα λιθίου
Καθώς η παγκόσμια μεσαία τάξη επεκτείνεται ραγδαία, τόσο αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και το μεταγενέστερο αποτύπωμα άνθρακά της.
Η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος θα είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι τις μεγαλύτερες, προκλήσεις του επόμενου αιώνα και μία από τις λίγες εφικτές λύσεις που συμφωνούν γενικά τόσο οι επιστήμονες όσο και οι πολιτικοί είναι μια ευρεία κλίμακα μετάβασης από τη χρήση των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχει ένας αγώνας μεταξύ των ερευνητών για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μακροπρόθεσμη λύση για την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος και υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να μετατραπεί η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη σε 100% ως το έτος 2050.
Ωστόσο, ακόμη και αν η Ευρώπη επιτύχει αυτόν τον στόχο και αναλάβει ηγετικό ρόλο καθώς ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί μια πορεία προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα εξακολουθούσε να μην ζούμε σε μια εντελώς βιώσιμη ουτοπία πράσινης ενέργειας - ένα σημαντικό μειονέκτημα για αυτό το φαινομενικά τέλειο σχέδιο.
Ακόμη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βασίζονται σε ορισμένους ανανεώσιμους πόρους.
Ακόμα και οι φιλικότερες προς το περιβάλλον λύσεις, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη χρήση πεπερασμένων στοιχείων σπάνιων γαιών.
Οι μπαταρίες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από πεπερασμένα υλικά από τη γη για την κατασκευή τους.
Επιπλέον, η Κίνα έχει επί του παρόντος ένα συντριπτικό μονοπώλιο για ένα μεγάλο αριθμό αυτών των στοιχείων σπάνιων γαιών.
Αυτό σημαίνει ότι σε έναν κόσμο που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να αποτελέσει μείζον ζήτημα.
Εκτός από τα στοιχεία των σπάνιων γαιών, υπάρχουν και πολλά άλλα μη ανανεώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επί του παρόντος, αυτό που ο καθένας μιλάει είναι το λίθιο.
Το λίθιο αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ειδών μπαταριών, χάρη στις ελαφριές και ιδιαίτερα αντιδραστικές του ιδιότητες.
Αυτό καθιστά το λίθιο ουσιώδες στοιχείο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διότι, για να μπορούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα, τεράστια ποσά δυναμικού αποθήκευσης ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας.
Ακόμη και όταν ο ήλιος δεν λάμπει σε ηλιακούς συλλέκτες και ο άνεμος δεν στρέφει τους στρόβιλους, η ζήτηση ενέργειας παραμένει σταθερή. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί βασικό συστατικό της αποθήκευσης ενέργειας, το λίθιο αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των μπαταριών που τροφοδοτούν τόσο υβριδικά όσο και ηλεκτρικά οχήματα, ένα άλλο μεγάλο μέρος του σχεδίου για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.
Αν όλα τα συμβατικά καύσιμα του κόσμου αντικατασταθούν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα τη νύχτα, η παγκόσμια προσφορά λιθίου θα εξαντληθεί εντελώς σε μόλις περίπου πενήντα χρόνια. Ναι, αυτό είναι καθαρά υποθετικό. περίπου τρία εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο - μόνο μια πτώση στον ωκεανό αυτοκινήτων.
Τούτου λεχθέντος, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά την επόμενη δεκαετία, φθάνοντας σε παγκόσμιο στόλο περίπου 125 εκατομμυρίων μέχρι το 2030.
Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από το να είναι αρκετά διαδεδομένες ώστε να απειλούν τα καταστήματα λιθίου στον κόσμο στο άμεσο μέλλον, το ίδιο το λίθιο δεν είναι το σημείο.
Πρόκειται για ένα μικρό πρόβλημα που αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - δεν είναι πλήρως ανανεώσιμες και δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει την τεχνολογία για να ξεπεράσουμε αυτό το γεγονός.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανανεώσιμοι πόροι είναι σπατάλη της έρευνας και της ανάπτυξης ή ότι η απάντηση είναι η οδήγηση ορυκτών καυσίμων στο έδαφος.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος όπως το παρόν για να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πώς θα ανακυκλώσουμε και θα αναπληρώσουμε στοιχεία όπως το λίθιο ή ακόμα καλύτερα την αναζήτηση ενεργειακών εναλλακτικών λύσεων που δεν εξαρτώνται από πεπερασμένους φυσικούς πόρους πριν φτάνουμε σε ένα στάδιο όπου είμαστε εξαρτημένοι από έναν πόρο που εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας
Σας θυμίζει κάτι;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης