Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος για τον χρυσό, με το «βλέμμα» στην Κίνα - Στα 1.315,10 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Οριακή άνοδος για τον χρυσό, με το «βλέμμα» στην Κίνα - Στα 1.315,10 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με άνοδο κάτω του 0,1% ή 1,10 δολ. στα 1.315,10 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (13/2/2019) ο χρυσός, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αλλά και για την αποφυγή ενός νέου κυβερνητικού shutdown στην Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.
Όπως δήλωσε ο Trump σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, έχει στείλει στο Πεκίνο μια ταλαντούχα ομάδα διαπραγματευτών, ενώ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται πολύ καλά.
Χθες (12/2) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι θα μπορούσε να παρατείνει οριακά τη διορία της εμπορικής εκεχειρίας, εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου, καθώς μετά από αυτή την ημερομηνία, η Ουάσιγκτον αναμένεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά, κλιμακώνοντας τις εντάσεις των περασμένων μηνών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν καλά μέχρι στιγμής.
«Μέχρι τώρα, όλα καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mnuchin, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία των συναντήσεων στο Πεκίνο, ενώ απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες.
Ο Mnuchin και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, έφτασαν στο Πεκίνο χθες, Τρίτη (12/2), ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Liu He, που είναι και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping.
Την ίδια ώρα, το «CNN», η «Washington Post» και η «Wall Street Journal» αναφέρουν σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σχεδιάζει να υπογράψει τη δικομματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν μέλη του Κογκρέσο, με στόχο την αποφυγή ενός ακόμα κυβερνητικού shutdown στην Ουάσιγκτον.
O Trump δήλωσε σήμερα ότι θα αποφασίσει εάν θα υπογράψει τη συμφωνία αφού την δει, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα εξετάσει εάν υπάρχουν σε αυτήν «νάρκες».
Πάντως, ο ίδιος δήλωσε πως δεν θέλει άλλο ένα κυβερνητικό shutdown.
Ωστόσο, τα κέρδη του χρυσού παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου.
Ώθηση στο δολάριο προσέφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιανουάριο του 2019, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στο κόστος της βενζίνης.
Στους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, ο CPI αυξήθηκε κατά 1,6%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 1,9% του Δεκεμβρίου αλλά και το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης από τον Ιούνιο του 2017.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να μην κινηθεί πολύ γρήγορα, αποδυναμώνοντας ακούσια την αμερικανική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων για το 2019 και άλλη μία για το 2020 είναι η κατάλληλη πολιτική.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με άνοδο κάτω του 0,1% ή 1,10 δολ. στα 1.315,10 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 97,1 μονάδες.
Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,128 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε πτώση 0,2% στο 1,286 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης