Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τί σηματοδοτεί η αεροπορική επιδρομή της Γαλλίας στο Τσαντ

tags :
Τί σηματοδοτεί η αεροπορική επιδρομή της Γαλλίας στο Τσαντ
Τί σηματοδοτεί η αεροπορική επιδρομή της Γαλλίας στο Τσαντ
Η Γαλλία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σε κονβόι μαχητών που κατευθύνονταν προς τα νότια προς την πρωτεύουσα του Τσαντ στη Ντζαμένα.
Η Γαλλία εισχωρεί βαθύτερα στις αφρικανικές συγκρούσεις ως αποτέλεσμα της «ολίσθησης της αποστολής» που απορρέει από τη συνεχιζόμενη λειτουργία της επιχείρησης «Barkhane» στη Δυτική και την Κεντρική Αφρική.
Το Τσαντ είναι ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμμαχος της Γαλλίας στην Αφρική και οι ένοπλες δυνάμεις του είναι συγκριτικά πολύ πιο εντυπωσιακές από ό, τι οι περισσότερες γειτονικές χώρες.
Οι αντικυβερνητικοί μαχητές είναι γνωστοί εδώ και πολύ καιρό σε γειτονικές χώρες και το νότιο τμήμα της μετα-Τζαμαχιρίας Λιβύης υπήρξε τέλεια βάση για τις επιχειρήσεις τους τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν πλέον το ασφαλές καταφύγιο, αφού ο εθνικός στρατός του Λιβυκού στρατού του Γενικού Khalifa Haftar επέκτεινε πρόσφατα την επιρροή του στην περιοχή, η οποία ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο οι επαναστάτες πιέστηκαν να αλλάξουν θέσεις.
Το Τσαντ θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο οι ένοπλες συγκρούσεις γύρω από την πρωτεύουσα να αποσταθεροποιήσουν αυτήν την κεντρική χώρα και ενδεχομένως να προκαλέσουν ένα άλλο κύμα μεταναστών εάν η στοχευμένη κυβέρνηση έρθει στην άκρη της κατάρρευσης ή ακόμη πέσει, η Γαλλία σκέφτηκε ότι είναι συνετό να βοηθήσει τον σύμμαχό της στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής πολύ πριν να έχει την ευκαιρία να εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο.
Ένα άλλο πιθανό κίνητρο για τη «χειρουργική επέμβαση» της Γαλλίας στο βόρειο Τσαντ είναι ο φόβος ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή στη χώρα θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό το τεράστιο έθνος σε άλλη Λιβύη ή το Μάλι ή με άλλα λόγια να αντιστρέψει τις συγκριτικές αντιτρομοκρατικές επιτυχίες των τελευταίων ετών και τα δύο αυτά έθνη, καθιστώντας τον Τσαντ τον νέο τρομοκρατικό σταθμό.
Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο παιχνίδι είναι ότι το Παρίσι σχεδιάζει να «αστυνομεύσει» τα πάνω από 3.000 χιλιόμετρα αραιοκατοικημένου χώρου μεταξύ Μαλί και Τσαντ, αναγκάζοντας πρόσφατα να επέμβει στην κοντινή Μπουρκίνα Φάσο και τώρα στο βόρειο Τσαντ.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει επιτύχει τη διατήρηση της δομικής σταθερότητας σε αυτήν την πολιτικά ευαίσθητη περιοχή, το γεγονός είναι ότι η Γαλλία δεν μπορεί να το κάνει αυτό για πάντα, πόσο μάλλον μόνη της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης