Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη στρατηγική των δύο πόλων που θα αναμετρηθούν στις επόμενες κάλπες επενδύει ο Τσίπρας

Στη στρατηγική των δύο πόλων που θα αναμετρηθούν στις επόμενες κάλπες επενδύει ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για παιχνίδια με τους θεσμούς
Αυτό που χαρακτηρίζουν προοδευτικό μέτωπο στην Κουμουνδούρου καθώς και οι εκλογικές συνεργασίες ενόψει ευρωεκλογών θα απασχολήσουν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή.
Η σκληρή μάχη του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή είχε αμιγώς εκλογική αύρα και αιχμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για παιχνίδια με τους θεσμούς και πέταξε το «γάντι» στον πρόεδρο της ΝΔ για το θέμα της επανεκλογής του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Η κίνηση του πρωθυπουργού είχε διπλό στόχο, από τη μία να να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας τα αισθήματα των καραμανλικών που είναι με το νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιχείρησε να ανεβάσει τα ανακλαστικά τους επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τον καραμανλικό Προκόπη Παυλόπουλο και από την άλλη, να απομονώσει στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όσους θέλουν σύμπραξη με τη ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν ότι παίζει παιχνίδια με την πρότασή του για αλλαγή του άρθρου που αφορά στην αποσύνδεση εκλογής προέδρου από την προσφυγή στις κάλπες υποστηρίζοντας ότι τερτίπια κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ένα τέτοιο τερτίπι βρίσκεται πίσω από την άρνησή του στην αλλαγή που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπροσθέτως, τον κάλεσε να δεσμευτεί αν θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια νέα θητεία.
Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες επιχειρήθηκε να αναφανεί ποιος είναι πιο θεσμικός στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην ολομέλεια λέγοντας ότι τα έχουν βρει Κυριάκος Μητσοτάκης και ΚΙΝΑΛ για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλο αυτό το σκηνικό ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περιέγραψε ως διαχείριση ήττας που προσπαθεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να «καλύψει την γκάφα» του Γιώργου Κατρούγκαλου όπως λένε στην Πειραιώς, που μόλις μία ημέρα πριν άφηνε υπονοούμενα ότι μπορεί μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και βεβαίως έβαλε στο κάδρο το νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας προσπαθώντας να υφαρπάξει τη συναίνεση ή την αντίδραση της ΝΔ στην πρόταση που ο ίδιος επανέλαβε από το βήμα της ολομέλειας ότι θα κάνει για τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Σε αυτό το πλαίσιο προσπάθησε να δεσμεύσει τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, από την άλλη μεριά δεν «τσίμπησε», όμως έκανε μια ως ένα βαθμό αμφίσημη δήλωση εκφράζοντας την εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου.
Συγκεκριμένα, είπε ότι πάλι καλά που δεν μου ζητήσατε το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου.
Τον σέβομαι και ασκεί τα καθήκοντά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς τίποτα παραπάνω πέραν του γεγονότος ότι επεσήμανε το άγχος που εμφανίζει ο κ. Τσίπρας για το τι θα κάνει η ΝΔ έπειτα από ένα χρόνο.
Άλλωστε, μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει όπως γνωρίζουμε καλά, τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές είναι εμφανής η τακτική του Αλέξη Τσίπρα για μια πόλωση εκτός ορίων ανάμεσα σε «δύο πόλους» θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να συσπειρώσει μέρος της εκλογικής του βάσης του 2015 και ταυτόχρονα να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.
Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι συγκατανεύει στη λογική των «δύο πόλων» αλλά την τακτική του αν θα ανταποκριθεί στην οξύτητα του κ. Τσίπρα θα την ακολουθεί κατά περίπτωση.
Και τούτο διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τόσο πολύ να συσπειρώσει την βάση του όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά φαίνεται να έχει ως επίσης σημαντικό στόχο να αποκόψει τον ΣΥΡΙΖΑ από συμμάχους.
Κάτι που προϋποθέτει μια γλώσσα πολιτικού πολιτισμού και όχι ύβρεις και εκφράσεις σε υψηλούς τόνους που απωθούν πολίτες από το Κέντρο και την ευρύτερη Αριστερά.     
    
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης