Πολιτική

Il Manifesto: Εκλογές στις 26 Μαΐου ετοιμάζει ο Τσίπρας - Θέλει να αποφύγει νέα τραγωδία το καλοκαίρι

Il Manifesto: Εκλογές στις 26 Μαΐου ετοιμάζει ο Τσίπρας - Θέλει να αποφύγει νέα τραγωδία το καλοκαίρι
Δεν αποκλείεται, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας να αιφνιδιάσει τους πάντες και να προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο, στο τέλος της 4ετούς θητείας της κυβέρνησης
Όλο και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με την 26η Μαΐου να θεωρείται η επικρατέστερη ημερομηνία.
Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρεται και η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, που επισημαίνει -επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές- ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει σε αυτή την ημερομηνία.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους πάντες και να αποφασίσει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της -τον Οκτώβριο του 2019- φαίνεται ότι οι εκλογές την Άνοιξη είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Μάλιστα, η Il Manifesto περιγράφει και τους λόγους για τους οποίους ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει πρόωρες εκλογές.
Πρώτον, υπάρχει η σκέψη ότι η ελληνική Αριστερά μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες ώρες που περνούν οι πρώην σοσιαλιστές, το μικρό κεντρώο κόμμα Το Ποτάμι και οι εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκυβέρνησαν επί τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι πολλά από τα μέλη τους αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος παραιτήθηκε και ήρε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο επιλογές: να επικεντρωθούν σε μια μελλοντική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία.
Όσον αφορά στο Ποτάμι, κινδυνεύει με πολιτική εξαφάνιση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Όλα αυτά θα μπορούσαν «να ωφελήσουν τον κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στοχεύει, κατά κάποιο τρόπο, στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κυβέρνηση την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980.
Ένα Αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα, που δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεση του με την τότε ευρωπαϊκή κοινότητα και εργάστηκε για την κοινωνική συνοχή.
Προκαλώντας, βέβαια, μια προφανή αύξηση του κρατικού χρέους».
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει και στη μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ, που παραμένει φαβορί στις δημοσκοπήσεις, λόγω των μέτρων στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
«Πολλοί σκέφτονται σήμερα ότι με μια καλή διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί οι δύο πλευρές να φθάσουν σχεδόν στήθος με στήθος στην ψηφοφορία.
Ή, στη χειρότερη των υποθέσεων, η διαφορά υπέρ των συντηρητικών να μην ξεπεράσεις τις τρεις ή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες» σχολιάζει η Il Manifesto.
Το σενάριο των εκλογών τον Μάιο ενισχύει και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ακόμα μια δύσκολη κατάσταση όπως οι περσινές πυρκαγιές.
«Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του παρά την τελευταία στιγμή, καθώς στοχεύει στον αιφνιδιασμό, ώστε να έχει ο ίδιος την πολιτική πρωτοβουλία.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κι εκεί που θυμίζουν ότι εάν οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμα έναν πόντο αναβάλλοντας ή ακυρώνοντας τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης