Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Finance: Στο επίκεντρο οι μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ το 2019 - Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα

tags :
Alpha Finance: Στο επίκεντρο οι μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ το 2019 - Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα
Η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ενθαρρυντικές, ο πολιτικός κίνδυνος είναι χαμηλός και το μεσοπρόθεσμο προφίλ δημόσιου χρέους έχει καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμο
Παρά την εξασθένιση ορισμένων δεικτών τελευταία, τα θεμελιώδη στοιχεία, ιδίως για τις μη τραπεζικές μετοχές είναι ενθαρρυντικά για το 2019, τονίζει η Alpha Finance στο τελευταίο σχόλιο της.
Όπως αναφέρει η Alpha Finance στην τελευταία 78σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Opportunities Lie On Non-Financials" (Ευκαιρίες στις μη τραπεζικές μετοχές), η ανάπτυξη επιταχύνεται, με την αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2020 να υπερβαίνει το 2% σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η Ελλάδα ήταν μεταξύ των λίγων χωρών με αναβαθμισμένες προβλέψεις).

Επιπλέον, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους έχει αποκατασταθεί (τουλάχιστον για την περίοδο 2019-2032) μετά τη συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η ΕΕ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους εάν χρειαστεί (σε περίπτωση εξωτερικού σοκ).
Βεβαίως, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να αυξήσει την πολιτική ένταση.
Ωστόσο, η Ελλάδα απέδειξε το 2015-2018 ότι μπορεί να επιτύχει φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2019-2022 θα υποστηριχθούν από την οικονομική επέκταση.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, με τα ποσοστά αποταμίευσης βαθιά στο κόκκινο, δεν αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης.
Γι 'αυτό η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, υποστηρίζοντας τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στο μέτωπο αυτό η χαλάρωση της αγοράς εργασίας / προϊόντων και οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Επίσης, επέστρεψε στις αγορές τον Ιανουάριο του 2019, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο, ενώ φημολογείται ότι ένα δεκαετές ομόλογο θα εκδοθεί τους επόμενους 1-2 μήνες.
Ο πολιτικός κίνδυνος, ο οποίος, παρά την πλειοψηφία της λεπτής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, είναι χαμηλός κατά την άποψη της Alpha Finance, ενώ πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω μετά τις εκλογές (τον Οκτώβριο το αργότερο).

Κατά το 2018, οι μη-τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν από τον Ιανουάριο του 2018, ενώ τώρα διαπραγματεύονται στο 14,1x με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή το 2019.
Συνολικά, η Ελλάδα φαίνεται να έχει αλλάξει ρότα.
Η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ενθαρρυντικές, ο πολιτικός κίνδυνος είναι χαμηλός και το μεσοπρόθεσμο προφίλ δημόσιου χρέους έχει καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμο.
Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, η ανάπτυξη θα στηρίξει τα κέρδη, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη ότι "η Ελλάδα επέστρεψε σε βιώσιμη τροχιά".


Τα top picks

Κορυφαίες επιλογές, για την Alpha Finance, είναι οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Jumbo.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να είναι οι κύριοι δικαιούχοι οικονομικής ανάκαμψης.
Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται μόλις στο 0,19 με όρους TBV του 2018, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο να είναι στο 0,72.
Η Alpha Finance πιστεύει, ωστόσο, ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους σε σχέση με το υπόλοιπο της αγοράς λόγω της αναμενόμενης γρήγορης εκκαθάρισης της τεράστιας έκθεσή τους σε "κόκκινα" δάνεια, επαναλαμβάνοντας την "ουδέτερη" στάση της προς το παρόν, ευνοώντας όμως την Εθνική Τράπεζα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης