Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hunt (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Το κοινοβούλιο θα στηρίζει τη συμφωνία για το Brexit μόνο εάν δε συμπεριλαμβάνεται το ιρλανδικό backstop

Hunt (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Το κοινοβούλιο θα στηρίζει τη συμφωνία για το Brexit μόνο εάν δε συμπεριλαμβάνεται το ιρλανδικό backstop
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι εάν αλλάξει το ζήτημα του ιρλανδικού backstop, η συμφωνία θα έχει τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου
Στο γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit μόνο στην περίπτωση που εξαιρεθεί από αυτή το ζήτημα του ιρλανδικού backstop, αναφέρθηκε σήμερα (14/2) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Jeremy Hunt, μέσω δηλώσεων που παραχώρησε στην πολωνική εφημερίδα Wyborcza.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Hunt, το ιρλανδικό backstop θα «κλειδώσει» τη Βρετανία μέσα στην τελωνειακή ένωση με τις Βρυξέλλες, και δε θα μπορεί να δραπτετεύσει από αυτή.
«Συμφωνώ ότι τον Δεκέμβριο ήταν δύσκολο να βρεθεί μία λύση», αναφέρει ο κ. Hunt, προσθέτοντας ότι «τώρα ωστόσο είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο θα στηρίξει μία συμφωνία αποχώρησης με τη σημερινή της μορφή με μία εξάιρεση, το backstop».
«Εάν αλλάξουμε ένα πράγμα, την είσοδο που μπορεί να κλειδώσει ενδεχωμένος το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση χωρίς επιλογή να φύγει, το υπόλοιπο μέρος τη συμφωνίας θα κερδίει τη στήριξη», επεσήμανε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι αυτό θα δουλέψει».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου της Μεγάλης Βρετανίας, Liam Fox, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «ακούσει σοβαρά» τη συζήτηση στη Βουλή για το Brexit που είναι προγραμματισμένη αργότερα εντός της ημέρας, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία, αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει λάθος μήνυμα για τις Βρυξέλλες.
«Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παρακολουθούν για να δουν εάν το κοινοβούλιο είναι πιθανό να περάσει αυτή τη συμφωνία, σε περίπτωση που κάνουν αυτές τις παραχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Fox σε συνέντευξή του στο BBC, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για μία ακαδημαϊκή συζήτηση».
Όπως επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός, η σημερινή συζήτηση «ακούγεται σοβαρά από εκείνους που θα διαπραγματευτούν με το Ηνωμένο Βασίλειο».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης