Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τη διαδικασία αύξησης επιτοκίων λόγω του Brexit

Bank of England: Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τη διαδικασία αύξησης επιτοκίων λόγω του Brexit
Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, εάν χρειαστεί
Στο γεγονός ότι η διαδικασία αυήξησης επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας έχει αναβληθεί μέχρι να υπάρξει σταθερότητα στην ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε σήμερα (14/2) ο αξιωματούχος της τράπεζας, Gertjan Vlieghe, λόγω των γεγονότων που σχετίζονται με το Brexit.
Ειδικότερα, ο κ. Vlieghe, οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE, δήλωσε ότι «αισθάνομαι ότι πιθανότατα θα περιμένω να δω δείγματα σταθεροποίησης της ανάπτυξης και αύξησηςη των πληθωριστικών πιέσεων προτού εξετάσω την επόμενη αύξηση επτικίων», σημειώνοντας παράλληλα ότι «έαν υπάρξει ανάκαμψη της ανάπτυξης, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι μέτρια, με αύξηση κατά 2,5% ετησίως».
«Σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, οι οικονομικές αναταραχές θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι σοβαρές και η χαλάρωση ή η παρατεταμένη παύση στη νομισματική πολιτική θα ήταν περισσότερο πιθανή από τη σύσφιγξη», ανέφερε ο αξιωματούχος της τράπεζας, προσθέτοντας μάλιστα ότι μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί την τράπεζα στο να «κρίνει σε πραγματικό χρόνο» πόσο καλά παραμένουν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάλληλος ρυθμός νομισματικής σύσφιγξης είναι κάπως βραδύτερος, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το Brexit, η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% για το τρέχον έτος θα ήταν λογική.
«Ο βαθμός μελλοντικής νομισματικής σύσφιγξης θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλη είναι η εκτίμηση της στερλίνας μετά από μία συμφωνία για το Brexit», τόνισε ο Gertjan Vlieghe, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αναβάλλει τις αποφάσεις για το Brexit.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος της τράπεζας τόνισε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση επιτοκίων εάν χρειαστεί, ακόμα και εάν δεν ήταν δημοφιλής κίνηση πολιτικά.
«Δεν αναμένω η μειωμένη μετανάστευση να οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο», επεσήμανε ο κ. Vlieghe, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι ορισμένα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας «δεν το βρίσκουν τόσο χρήσιμο να μιλούν για την πορεία νομισματική πολιτικής όπως κάνω εγώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης