Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο απογοητευτικών μάκρο για τις ΗΠΑ

tags :
Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο απογοητευτικών μάκρο για τις ΗΠΑ
Απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αντισταθμίζουν την αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας
Με βαριές απώλειες άνοιξε σήμερα (14/2/2019) η Wall Street, καθώς ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αντισταθμίζουν την αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,7% στις 25.364 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,6% στις 2.737 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% χαμηλότερα στις 7.398 μονάδες.


Πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, με την Goldman Sachs να υποχωρεί κατά 1,5%, τη Morgan Stanley να σημειώνει πτώση 1,6%, την Bank of America να διαπραγματεύεται στο -1,4% και την JPMorgan να καταγράφει απώλειες 1,2%,
Τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν των τελευταίων δέκα ετών κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα στα τέλη του 2018.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις «βούλιαξαν» κατά 1,2% τον Δεκέμβριο -η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η οικονομία αναδυόταν από την ύφεση- ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,2%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση στις τιμές παραγωγού για τον Ιανουάριο του 2019, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να παραμείνει υπομονετική με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1% τον Ιανουάριο, ενώ στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2% -το μικρότερο ποσοστό αύξησης από τον Ιούλιο του 2017- έναντι αύξησης 2,5% του Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα αυξανόταν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια.
Αρνητικά ήταν τα στοιχεία και για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, που έδειξαν μια απροσδόκητη αύξηση για την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 την εβδομάδα έως την 9η Φεβρουαρίου 2019, στις 239.000.
Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία αντισταθμίζουν την αισιοδοξία γύρω από την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες «πηγαίνουν καλά», ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου εκεχειρίας, που ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» παραμένουν και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Coca-Cola Co. να καταγράφει «βουτιά» 7%, καθώς η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών ανακοίνωσε έσοδα κατώτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Η εταιρεία ανέφερε καθαρά κέρδη 870 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 2,75 δισ. δολ. του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, ενώ τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας υποχώρησαν στα 7,06 δισ. δολ., από 7,51 δισ. δολ., χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 7,07 δισ. δολ.
Παρά τις σημερινές απώλειες, η μετοχή της Coca-Cola ενισχύθηκε σχεδόν κατά 13% στο σύνολο του 2018, ενώ, την ίδια περίοδο, ο Dow Jones είχε σημειώσει άνοδο 2,6%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης