Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και Συμβουλίου για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας

tags :
Συμφωνία Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και Συμβουλίου για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας
Σκοπός της νέας αυτής αρχής είναι επίσης να «παρέχει πληροφορίες στους μισθωτούς και στους εργοδότες όσον αφορά την κινητικότητα στο πλαίσιο της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση από τη μία χώρα στην άλλη εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτός ο νέος θεσμός αποσκοπεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή τις νομικές πράξεις της ΕΕ στους τομείς της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στην Ένωση και του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Συμβούλιο της ΕΕ, του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο η Ρουμανία.
Σκοπός της νέας αυτής αρχής είναι επίσης να «παρέχει πληροφορίες στους μισθωτούς και στους εργοδότες όσον αφορά την κινητικότητα στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει την επίσημη έγκριση των κρατών μελών και των ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ευρωπαϊκών θεσμών, σχεδόν 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν ή εργάζονται σε ένα άλλο κράτος μέλος από αυτό του οποίου είναι πολίτες, αριθμός που έχει διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Μάρτιο του 2018 τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας Εργασίας με σκοπό κυρίως να υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση ορισμένων καταχρήσεων που ευνοούν το κοινωνικό ντάμπινγκ.
«Σήμερα, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην υλοποίηση της δέσμευσής μας υπέρ μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Γαλλίδα οικολόγος ευρωβουλευτής Καριμά Ντελί δήλωσε πως «απέναντι στις καταχρήσεις, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ήταν απαραίτητη».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει επιτέλους δράση ώστε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο της ΕΕ να τύχουν σεβασμού και η ελεύθερη κυκλοφορία να παραμείνει μια πραγματική ευκαιρία», είπε.
«Απαιτείται τώρα από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των εργατικών νόμων, να αντικρούσει την εκμετάλλευση και να εξαλείψει τα περιστατικά σύγχρονης σκλαβιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επέμεινε ο Βούλγαρος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Γκεόργκι Πιρίνσκι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης