Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί σορτάρουν Lansdowne, Oceanwood τις ελληνικές τράπεζες; - Βλέπουν αδιέξοδο στα NPEs, ανάγκη κεφαλαίων και ακραίο dilution

tags :
Γιατί σορτάρουν Lansdowne, Oceanwood τις ελληνικές τράπεζες; - Βλέπουν αδιέξοδο στα NPEs, ανάγκη κεφαλαίων και ακραίο dilution
Το βασικό επιχείρημα των short funds είναι η ανάγκη για νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες τα οποία θα οδηγήσουν σε ακραίο dilution τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών.
Γιατί ενώ ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι θα δώσει παράταση έως το Καλοκαίρι του 2020…τα funds που σορτάρουν την αγορά Oceanwood και Lansdowne αυξάνουν τις ανοικτές πωλήσεις τους;
Γιατί ενώ η Eurobank έχει ανακοινώσει το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των NPEs με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας…τα funds που διατηρούν τις ανοικτές πωλήσεις τους στην μετοχή συνεχώς τις αυξάνουν;
Γιατί ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους να στηρίξει - δεν το λες και στήριξη τον νέο νόμο Κατσέλη αλλά ας πούμε ότι είναι στήριξη - τις τράπεζες είτε μέσω του διαδόχου νόμου Κατσέλη, είτε με την εφαρμογή του APS του Ιταλικού μοντέλου στην Ελλάδα….τα short funds επιμένουν….short.
Γιατί ενώ δημιουργείται ένα πέπλο προστασίας στις ελληνικές τράπεζες από τον SSM, την κυβέρνηση, τελικώς οι short επιμένουν short;
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο bankingnews τα εξής τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποδεχόμαστε
«Το βασικό σενάριο των short funds είναι ότι τα NPEs και η διαδικασία εξυγίανσης θα χρονοτριβήσει τόσο πολύ που το πρόβλημα των τραπεζών θα καταστεί τόσο οξύ που θα απαιτηθούν άμεσες σχεδόν εξαναγκαστικές λύσεις.
Πιστεύουν ξεκάθαρα ότι θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια από 8 έως 12 δισεκ. νέα κεφάλαια για να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική εξυγίανση και λόγω των νέων κεφαλαίων το dilution των παλαιών μετόχων θα είναι ακραίο.
Οι παλαιοί μέτοχοι θα εξαφανιστούν.
Ωστόσο για κάθε τράπεζα υπάρχουν και ειδικοί λόγοι πέραν της ανάγκης νέων κεφαλαίων και του dilution που θα υποστούν.
Για την Πειραιώς θεωρούν ότι ακόμη και εάν καταφέρει να βρει τα 500 εκατ δεν επαρκούν για την εξυγίανση και θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια από 2 έως 3 δισεκ. ευρώ.
Για την Eurobank θεωρούν ότι το σχέδιο μείωσης των NPEs που έχει ανακοινωθεί με την απορρόφηση της Grivalia και το σχέδιο επιτάχυνσης θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί.
Για την Alpha bank ότι θα υποχρεωθεί να φέρει εμπροσθοβαρώς τα σχέδια μείωσης των NPEs και λόγω αυτής της παραμέτρου θα μειώσει το πλεονάζον κεφάλαιο της.
Να σημειωθεί ότι για Πειραιώς και Alpha bank τα short funds θεωρούν ότι έχουν ένα επιπλέον μειονέκτημα χαμηλό δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs.
Για την Εθνική τα short funds υποστηρίζουν ότι η τράπεζα έχει εγκλωβιστεί σε χαμηλά έσοδα και ενώ διαθέτει πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τραπεζών π.χ. στην ρευστότητα δεν μπορεί να παράξει ουσιώδη κέρδη…
Όμως το βασικό επιχείρημα των short funds είναι η ανάγκη για νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες τα οποία θα οδηγήσουν σε ακραίο dilution τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών.
Πως θα πειστούν τα funds ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης