Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Το Ιράν προκαλεί περισσότερη αποσταθεροποίηση από τη Β. Κορέα

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Το Ιράν προκαλεί περισσότερη αποσταθεροποίηση από τη Β. Κορέα
Η Τεχεράνη προκαλεί περισσότερη αποσταθεροποίηση από την Πιονγκιάνγκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo
Η Τεχεράνη προκαλεί περισσότερη «αποσταθεροποίηση» από την Πιονγκιάνγκ, δήλωσε σήμερα (14/2/2019) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo,
σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση που έχει η Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
«Δηλώσαμε πολύ ξεκάθαρα ότι αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές», τόνισε ο Pompeo σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «CBS», το κείμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ενώ η Ουάσινγκτον έχει εκδώσει δώδεκα δρακόντειες προϋποθέσεις για να διαπραγματευτεί μια συνολική συμφωνία με το Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, από τον Ιούνιο έχει απευθείας συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong Un, ουσιαστικά χωρίς προϋποθέσεις.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη συνάντησή τους στο Ανόι στο Βιετνάμ.
Καλούμενος να εξηγήσει αυτές τις δύο αποκλίνουσες στρατηγικές, ο Pompeo τόνισε:
«Η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά.
Δεν αποσταθεροποιούν την Υεμένη, δεν αποσταθεροποιούν τη Συρία, δεν εξαπολύουν τεράστιες εκστρατείες δολοφονιών», σε αντίθεση με το Ιράν.
Ωστόσο, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δικαίως κατηγορείται για χρόνια από την Ουάσινγκτον για αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Ασίας με την εξοπλιστική κούρσα της Πιονγκιάνγκ για πυρηνικά όπλα και πυραύλους που στοχεύουν τη Σεούλ.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Νότια Κορέα, που βρίσκεται, όπως και η Ιαπωνία, υπό την προστασία του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι δοκιμές εκτόξευσης πυρηνικών και βαλλιστικών της Πιονγκιάνγκ οδήγησαν την Ουάσινγκτον να επιβάλει αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις μέχρι το τέλος του 2017.
Επιπλέον, το Νοέμβριο του 2017, οι ΗΠΑ επανατοποθέτησαν τη Βόρεια Κορέα στη μαύρη λίστα «των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία», κατηγορώντας την Πιονγκιάνγκ, «ότι απειλεί τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή».
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Βαρσοβία, ο Pompeo δήλωσε αναφορικά με την δεύτερη σύνοδο κορυφής Trump - Kim, ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να «προσπαθήσουν να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα».
«Θα μιλήσουμε σίγουρα για το πώς θα…αποκλιμακώσουμε την ένταση, θα μειώσουμε τους στρατιωτικούς κινδύνους, θα μειώσουμε αυτό τον κίνδυνο ώστε να έχουμε επίσης ειρήνη και σταθερότητα στην χερσόνησο», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης