Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde (ΔΝΤ): Αναγκαία η σύγκλιση Βόρειας και Νότιας Ευρώπης - Το ελληνικό παράδειγμα

tags :
Lagarde (ΔΝΤ): Αναγκαία η σύγκλιση Βόρειας και Νότιας Ευρώπης - Το ελληνικό παράδειγμα
Lagarde (ΔΝΤ): Αναγκαία η σύγκλιση Βόρειας και Νότιας Ευρώπης - Το ελληνικό παράδειγμα
Η Ελλάδα, έστω και ως ένα από τα παραδείγματα που δείχνουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να λείψει από την ομιλία της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
Σε ομιλία της στο Μόναχο, με θέμα «Το επόμενο βήμα για τη σύγκλιση στην ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη να υπάρξει σταδιακή οικονομική σύγκλιση μεταξύ των δύο «πλευρών» της ΕΕ.
Στα παραδείγματα που κατέθεσε η κυρία Lagarde και δείχνουν σαφέστατα τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, βρέθηκε η Ελλάδα και η Ιταλία.
Όπως ανέφερε στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%.
Αλλά στους νέους είναι πάνω από 30%.
Ακόμη, αναφερόμενη στο επιχειρηματικό κλίμα και στην γραφειοκρατία, τόνισε πως η επίλυση μιας εταιρικής αφερεγγυότητας (πτώχευσης) στην Ελλάδα παίρνει περίπου εννέα φορές περισσότερο χρόνο από ό, τι στην Ιρλανδία.
Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξακολουθούν να έχουν προβλήματα στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και τόνισε ότι η επίλυσή τους θα επιτευχθεί εάν υπάρξει  « ανανεωμένη δέσμευση για κοινή ευημερία στην Ευρώπη. Σε έναν κόσμο που αμφισβητεί την αξία της διεθνούς συνεργασίας, ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ».
Προσέθεσε ακόμη ότι αν και τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να προοδεύουν και να συγκλίνουν, δεν ισχύει το ίδιο μεταξύ Βορρά και Νότου, όπου η διαδικασία της σύγκλισης έχει επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας.
«Η επανέναρξη της σύγκλισης και η εξασφάλιση πως οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης κατανέμονται ευρέως σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα », είπε χαρακτηριστικά η κυρία Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης