Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσία, Ιράν και Τουρκία συμφωνούν ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία θα έχει θετικό αποτέλεσμα

tags :
Ρωσία, Ιράν και Τουρκία συμφωνούν ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία θα έχει θετικό αποτέλεσμα
Ρωσία, Ιράν και Τουρκία συμφωνούν ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία θα έχει θετικό αποτέλεσμα
Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin δήλωσε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συμφώνησαν στην άποψη ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
«Κατά την διάρκεια των συνομιλιών μιλήσαμε για το πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Συρία, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας» δήλωσε ο Putin και προσέθεσε ότι «κατά την κοινή μας πεποίθηση, η υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών θα ήταν ένα θετικό βήμα, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή αυτή της Συρίας, όπου σε τελική ανάλυση πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες όπως και η συνδρομή που πρέπει να έχουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επισημαίνοντας ότι με την υποστήριξη των τριών χωρών έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επανεγκατάσταση 1,5 εκ. προσφύγων.
Ο Putin επεσήμανε παράλληλα ότι για να βελτιωθεί ριζικά η κατάσταση, να επιλυθούν τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα και να αναγεννηθεί η οικονομία, χρειάζονται οι συλλογικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και η συνδρομή του ΟΗΕ.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα, η Τεχεράνη και Άγκυρα συμφώνησαν να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ και πως κατά την διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν οι τρόποι εφαρμογής του ρωσο-τουρκικού μνημονίου για την αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ.
Παράλληλα επεσήμανε ότι «η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιμλίμπ είναι προσωρινό μέτρο» προσθέτοντας ότι «οι επιθετικές επιδρομές των ανταρτών δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον ενδοσυριακό διάλογο, και πως συμφώνησαν να συμβάλουν το ταχύτερο δυνατόν στη σύσταση της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία καλείται να ασχοληθεί με τις θεμελιώδεις πλευρές του μελλοντικού συντάγματος της Συριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι τα υποψήφια μέλη της Συνταγματικής Επιτροπής στο μεγαλύτερο βαθμό έχουν γίνει αποδεκτά από την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και αυτό που απομένει είναι να καταρτισθεί ο κατάλογος των μελών της επιτροπής και να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας της.
Η επιτυχία της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων της Δαμασκού με τις αραβικές χώρες, την επανένταξη της στον Αραβικό Σύνδεσμο, θα συμβάλλει γενικά στην εδραίωση της ασφάλεια και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν H. Ruhani δήλωσε ότι «η παρουσία των ΗΠΑ στην Συρία και άλλες χώρες της περιοχής δεν είναι χρήσιμη…η Αμερική πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Μέση Ανατολή».
Ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος στην μελλοντική διακυβέρνηση της Συρίας είπε ότι για το μέλλον της χώρας τους πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της, περιλαμβανομένων και των Κούρδων.
Ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan από την πλευρά του πρότεινε η επομένη τριμερής συνάντηση για την Συρία να διεξαχθεί στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε παράλληλα ότι «η ειρηνευτική διαδικασία της Αστανά δεν αποτελεί εναλλακτική των συνομιλιών της Γενεύης».
«Προσπαθούμε η ‘Αστανά’ πράγματι να λειτουργεί, όταν η Γενεύη δεν λειτουργεί».
Ο Erdogan, αναφερόμενος στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, είπε ότι η αποχώρηση τους δεν πρέπει να δημιουργήσει κενό εξουσίας στις περιοχές εκείνες από τις οποίες θα αποχωρήσουν, γιατί διαφορετικά η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει τους τρομοκράτες της YPG (Μονάδες προστασίας του Λαού), της SDF (Συριακές δημοκρατικές Δυνάμεις) και του "Ισλαμικού Κράτους".
Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε επίσης ότι τα χρονικά όρια της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία είναι ακόμη ασαφή.
"Μιλώντας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια. Βλέπουμε ότι μερικοί πολιτικοί στις ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις απόψεις του Trump στο ζήτημα αυτό.
Ειπώθηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Εμείς θα παρακολουθούμε επισταμένα την πορεία των εξελίξεων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, είπε ότι η Μόσχα προς το παρόν δεν βλέπει κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές στην Συρία που να σχετίζονται με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματα τους, από την Συρία. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι η Μόσχα ξεκινάει από το ότι η αποχώρηση τους παρόλα αυτά θα γίνει.
«Και αν γίνει αυτό –είπε– η μοναδική σωστή λύση του ζητήματος για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι να περιέλθουν αυτά τα εδάφη υπό τον έλεγχο των συριακών ενόπλων δυνάμεων».
Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης στο Σότσι, τάσσονται για μια ακόμη φορά υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ενώ «απορρίπτουν τις όποιες απόπειρες να δημιουργηθούν νέες πραγματικότητες ‘επί του εδάφους’ με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης