Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ΕΛΤΑ έρμαιο του πολιτικού τζόγου Τσακαλώτου - Παππά και το τραγικό λάθος της PwC

Τα ΕΛΤΑ έρμαιο του πολιτικού τζόγου Τσακαλώτου - Παππά και το τραγικό λάθος της PwC
Το τσεκούρι της PwC που ψηφίζουν ο Υπουργός Οικονομικών και η Ράνια Αικατερινάρη και το ποντάρισμα  170 εκατομμυρίων του Νίκου Παππά
Μπορεί τα ΕΛΤΑ να πέρασαν στο Υπερταμείο το οποίο υποτίθεται ανέλαβε την αναδιάρθρωσή τους με στόχο την εξυγίανση αλλά τελικά έχουν καταστεί έρμαιο της της αντίθετης πολιτικής που ασκείται από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά ο οποίος φαίνεται να ποντάρει ότι θα μπορέσει να πάρει την ίδια των Ευρωπαϊκών Αρχών για καταβολή επιπλέον 170 εκ ευρώ για την καθολική υπηρεσία.
Και το γεγονός αυτό έχει φτάσει στα άκρα τις σχέσεις του με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος είναι πλήρως ταυτισμένος με τις κινήσεις του Υπερταμείου.
Οι δύο πλευρές κάνουν ότι μπορούν για να ακυρώσουν η μια τις κινήσεις της άλλης γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά δεδομένου ότι η δυσχερής κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ΕΛΤΑ δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Η κα Ράνια Αικατερινάρη πριν από λίγες ημέρες κάλεσε τους συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ για να τους εξηγήσει ότι αν δεν δεχτούν το σχέδιο της PricewaterHouse τα ΕΛΤΑ θα κηρύξουν στάση πληρωμών σύντομα και θα βάλουν λουκέτο.
Την ίδια στιγμή οι διαρροές προς τα ΜΜΕ τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Υπερταμείο κινήθηκαν στη λογική του ξαφνικού θανάτου και μάλιστα σήμερα Παρασκευή όπου πρέπει να καταβληθεί η μισθοδοσία δεκαπενθημέρου του προσωπικού του Οργανισμού.
Δεν είχαν υπολογίσει όμως στον κ. Παππά ο οποίος εκταμίευσε χρήματα της καθολικής υπηρεσίας του 2017 που δεν έχει εκκαθαριστεί μετά και την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και έτσι σήμερα θα καταβληθεί κανονικά η μισθοδοσία.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο ξαφνικός θάνατος να αναβληθεί αν και τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν όχι για πολύ μεγάλο διάστημα. Βεβαίως υπάρχουν και οι απαιτήσεις των ΕΛΤΑ από φορείς του δημοσίου που έχουν φεσώσει τον Οργανισμό με πάνω από 25 εκ ευρώ ενώ οι πληροφορίες φέρουν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να τρέχει το ζήτημα των 170 εκ ευρώ που αν το πετύχει τότε θα εκθέσει και τον κ. Τσακαλώτο και την κα Ράνια Αικατερινάρη.  
Είναι όμως γεγονός ότι τα 25 εκ ευρώ δεν επαρκούν όταν μόνο για το 2019 τα ΕΛΤΑ τρέχουν με έλλειμμα 7,5 εκ ευρώ το μήνα και την ίδια στιγμή χρωστούν πάνω από 20 εκ ευρώ στον ΕΦΚΑ του οποίου η διοίκηση σφυρίζει αδιάφορά όταν μπλοκάρει λογαριασμούς για 1000 ευρώ οφειλές ενώ φαίνεται ότι έχει μπει χέρι και στο λογαριασμό Giro που αποτελείται από καταθέσεις συνταξιούχων οι οποίοι αν αύριο ζητήσουν τα χρήματά τους δεν θα μπορέσουν να τα πάρουν.
Και για αυτό κανένας δεν νοιάζεται ενώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες.
Πάντως το σχέδιο της PwC φαίνεται να μπάζει καθώς είχαμε το εξωφρενικό φαινόμενο να εκπονείται μελέτη χωρίς να υπάρχει διοίκηση αλλά και χωρίς τις αναγκαίες επαφές με κορυφαία στελέχη προκειμένου να υπάρχει εικόνα για την επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ.
Άλλωστε το να κάνεις άσκηση μόνο με αριθμούς έχει αποδειχτεί ότι ουδέποτε έλυσε προβλήματα.
Και το τραγικό λάθος που έχει διαπράξει η PwC είναι ότι για λειτουργήσει το σχέδιο της θα πρέπει να μεταβληθεί η συχνότητα διανομής.
Όμως η αλλαγή συχνότητας διανομής συνιστά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ουσιαστικά δηλαδή η εταιρία αν θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της Pwc μπορεί να αποφύγει το ξαφνικό θάνατο από έλλειψη ρευστότητας αλλά θα την περιμένει ένας άλλος ξαφνικός θάνατος αυτός της ευρωπαϊκής παρέμβασης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης