Διεθνή

Ισπανία: Εκλογές στις 28 Απριλίου 2019 προκήρυξε ο Sanchez - Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας

Ισπανία: Εκλογές στις 28 Απριλίου 2019 προκήρυξε ο Sanchez - Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας
Ο Sanchez αναγκάστηκε να οδηγήσει την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές, μετά την καταψήφιση των προύπολογισμών για το 2019
Την προκήρυξη εκλογών στις 28 Απριλίου 2018 προκήρυξε ο σοσιασλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Sanchez αναγκάστηκε να οδηγήσει την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές, μετά την καταψήφιση των προύπολογισμών για το 2019, με τη χώρα να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο.
Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρά, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
«Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου», είπε.
Οι προϋπολογισμοί που κατέθεσε η κυβέρνηση μειοψηφίας του Sanchez δεν έλαβαν την έγκριση του σώματος, καθώς από τους 348 παρόντες βουλευτές, οι 191 καταψήφισαν , οι 156 υπερψήφισαν, ενώ ένας απείχε της ψηφοφορίας.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Pablo Casadο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, των Ciudadanos και του ακροδεξιού VOX συμμετείχαν από κοινού σε αντικυβερνητική διαδήλωση, ζητώντας την παραίτηση Sanchez κα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε στην Ισπανία η δίκη των 12 Καταλανών πολιτικών με τις κατηγορίες της στάσης και της εξέγερσης μεταξύ άλλων, για τα
Η δίκη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρείται βέβαιο ότι θα καθορίσει την ατζέντα σε περίπτωση κήρυξης πρόωρων εκλογών.
Ο Joan Tarda, βουλευτής του άλλου κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, του ERC, είπε πως το κόμμα του σχεδιάζει κι αυτό να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αποκλείοντας απροσδόκητες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους – ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.
Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στη Βουλή και για την έγκριση του προϋπολογισμού χρειάζονται τη στήριξη των κομμάτων των αυτονομιστών της Καταλονίας.




Προβάδισμα για τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις, ενισχύεται το ακροδεξιό Vox

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) καταγράφει μικρό προβάδισμα, ενώ έδαφος κερδίζει το ακροδεξιό VOX.
Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Celeste - Tel, οι σοσιαλιστές συγκεντρώνουν ποσοστό 24%.
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Λαϊκό Κόμμα με 23%.
Στην τρίτη θέση με ποσοστό 19% βρίσκονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Οι Unidos Podemos ακολουθούν στην τέταρτη θέση με ποσοστό 16%.
Έδαφος κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα VOX το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 9%.



Αθέτησε την υπόσχεσή του ο Sanchez

O 46χρονος Sanchez εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο με τις θετικές ψήφους των δυο καταλανικών κομμάτων, έπειτα από πρόταση μομφής κατά του συντηρητικού προκατόχου του Μ. Rahoy.
Όταν ανέλαβε είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε άμεσα στη διενέργεια εκλογών, κάτι όμως που τελικώς απέφυγε.
Την περασμένη Κυριακή δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντηρητικής αντιπολίτευσης, των φιλελευθέρων Ciudadanos και των ακροδεξιών του κόμματος Vox και διαδήλωσαν μαζικά κατά της κυβέρνησης.
Κεντρικό σύνθημα, «Για μια ενωμένη Ισπανία: Εκλογές τώρα!».
Οι τελευταίες εκλογές στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2015 και το καλοκαίρι του 2016.
Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει η χώρα για έναν σχεδόν χρόνο ακυβέρνητη.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, η επόμενη κάλπη ενδέχεται να επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η δίκη των 12

Την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε στη Μαδρίτη η πολύκροτη δίκη των 12 καταλανών πολιτικών που φέρονται να έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «θερμό» ισπανικό φθινόπωρο του 2017, που κορυφώθηκε με τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας χαρακτηρίζουν τη δίκη «φαρσοκωμωδία» και τους κατηγορούμενους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ και έναν χρόνο έγκλειστοι, «πολιτικούς κρατούμενους».
Τα καταλανικά κόμματα ζητούσαν επίσης από τον πρωθυπουργό να συναινέσει σε μια συζήτηση για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της ισπανικής επαρχίας.
Εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν στον Sanchez να υπαναχωρήσει, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν εδώ και μέρες τον ισπανό πρωθυπουργό «όμηρο» των Καταλανών.
Είναι γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση μειοψηφίας διεξήγε εντατικές διαβουλεύσεις με τους αυτονομιστές προκειμένου να βρεθεί κοινός παρονομαστής.
«Όλα πήγαν όμως χαμένα», έγραψε η El País.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης